Articles

CRÒNICa d'ambient

Seccions? Ara sí que ja es pot opinar

És tan frívol sortir i dir, sense més raonaments, que «la directiva ha decidit retallar el pressupost de les seccions i eliminar la de beisbol» com analitzar-ho dient que «es volen carregar les seccions». Sembla mentida, però aquestes coses encara passen en el Barça, en el sentit ampli del terme. També passa que els afectats se n'assabenten per la premsa abans que pel club mateix al qual pertanyen. I també passa que el president del club es queixa que els èxits de l'equip de futbol s'han celebrat poc, al mateix temps que va enviar el portaveu de la directiva només 48 hores després del títol de Wembley a difondre les mesures de contenció econòmica a les seccions del club. I passa fins i tot que el club posa els mitjans del país en el paquet dels que han donat poc protagonisme als èxits de l'equip de Guardiola després de fer realitat el doblet i en canvi proclama amb orgull el fet d'haver sortit a les portades de Newsweek, The Economist, The New York Times, etc. Com si haver explicat des de la proximitat les meravelles de l'equip dia a dia i durant tres anys fos menys important que dedicar-hi un dia des de la llunyania. És clar que té valor que els mitjans internacionals es fixin en el fenomen de l'equip de Guardiola; si els mateixos mitjans d'aquí ens en fem ressò! Però també té valor fer-ho dia a dia des d'aquí. I, no obstant això, també s'ha d'entrar en les altres qüestions que tenen a veure amb el club, ja siguin els possibles fitxatges o encara que a vegades no siguin les més agradables, com ha estat el cas de les mesures d'estalvi en les seccions del club.

A vegades tot és tan senzill com fer les coses ben fetes. Des d'ahir sabem que la decisió de la directiva està fonamentada en raons sòlides. Després, s'hi pot estar més d'acord o menys. Però era fonamental tenir la informació que va aportar ahir el vicepresident esportiu. Potser no calia esperar només dos dies després de Wembley, però segur que calia acompanyar la comunicació de les mesures per aplicar a les seccions de l'anàlisi prèvia que va presentar ahir Faus, que altra vegada va ser molt didàctic en la seva presentació dels raonaments. Ara es pot discutir si, per concepte, el club ha de destinar més o menys diners a les seccions. Hi pot haver gent que pensi que encara se n'hi haurien de destinar més. Però això ho podien pensar abans i ho poden pensar ara. Això sí, dels motius que han dut la directiva a reduir el cost de les seccions és difícil discrepar-ne tenint en compte les dades. L'informe en què s'ha basat la directiva té en compte tres variables bàsiques: el pressupost de cada secció respecte als seus competidors, la relació pressupost/títols aconseguits i assistència/seguiment de públic. Faus va demostrar que hi ha seccions que competeixen amb menys pressupost que els seus rivals i en canvi guanyen títols més importants, com ha estat el cas de l'handbol aquesta temporada: té el pressupost més alt de l'Asobal, menys que el pressupost dels competidors alemanys i menys assistència que tots ells, però en canvi ha guanyat la lliga i la lliga de campions. La secció de bàsquet té el màxim pressupost de l'ACB però menys que l'Olympiacòs i una mica més que el Panathinaikòs (que el va eliminar en l'Eurolliga i va acabar guanyant el títol, tot i haver reduir el seu pressupost un 20 per cent) i que el Maccabi (que ha reduït el seu pressupost un 50 per cent): de moment, el bàsquet ha guanyat la copa i avui comença a disputar el play-off pel títol contra el Bilbao, i l'assistència de públic és menor que els seus principals competidors de l'ACB i de l'Eurolliga. La secció de futbol sala, que té més assistència de públic que els seus competidors, ha guanyat les dues copes i disputa el títol de lliga (contra el Caja Segovia), tot i que l'Interviu el supera en pressupost. I la d'hoquei aquest any no ha guanyat ni la lliga ni la copa d'Europa, tot i que té el doble de pressupost que els seus principals rivals. Missatge que transmet la directiva: es pot competir amb menys pressupost.

Respecte a les seccions no professionals, la decisió és que siguin realment amateurs i cancel·lar la de beisbol, que, paradoxalment, és la més «professionalitzada». No fa gaires anys, es van eliminar les seccions de ciclisme i bàsquet femení, i més temps enrere, les de tennis, natació, gimnàstica, etc. Amb aquesta mesura l'estalvi és de 2 milions d'euros anuals, però sí que reconfigura la capacitat competitiva d'aquestes seccions. Xocolata del lloro? També s'han prohibit les fotocòpies en color i ara es fan en blanc i negre.

Tot plegat emmarcat en un context de retallades en l'economia del país i d'estalvi en tots els estaments del club, també en la massa salarial del primer equip respecte a la temporada passada, i no obstant això s'ha fet un magnífic doblet, que potser sí que s'ha celebrat poc però que ha estat més que ben explicat dia a dia. Un dels avantatges que té el Barça és que sovint s'aprèn que tot plegat, dins i fora del club, es pot fer cada dia una mica més bé. Com ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.