Articles

Europa: ser o no ser

“Alemanya va intentar en tres ocasions, durant el segle passat, assolir l'hegemonia europea. En les dues primeres, per la força de les armes, no ho va aconseguir; en la tercera, per la via de l'economia, ha obtingut un èxit indiscutible”

Els movi­ments euro­peus de resistència con­tra els nazis –escriu Han­nah Arendt– van néixer després que els naci­o­na­lis­tes de tota mena dels països ocu­pats es van haver con­ver­tit en col·labo­ra­ci­o­nis­tes dels ocu­pants ale­manys. Les escas­ses excep­ci­ons a aquesta regla –afe­geix– foren naci­o­na­lis­tes pas­sats de moda, com el gene­ral De Gau­lle. Els movi­ments clan­des­tins de resistència sor­gi­ren, doncs, com a reacció a dos fets capi­tals: l'enfon­sa­ment dels estats naci­o­nals der­ro­tats, subs­tituïts per governs col·labo­ra­ci­o­nis­tes, i la crisi del naci­o­na­lisme com a força motriu de les naci­ons. Con­següent­ment, tots aquests movi­ments van tro­bar de seguida la con­signa que els arre­ple­gava. Aquesta con­signa va ser Europa. No és estrany, per tant, que, poc després de l'alli­be­ra­ment de París, Geor­ges Bidault es dirigís així als pre­so­ners ale­manys con­va­les­cents en un hos­pi­tal: “Sol­dats ale­manys, sóc el cap de la Resistència. He vin­gut per desit­jar-los un ràpid res­ta­bli­ment. Tant de bo es tro­bin aviat en una Ale­ma­nya lliure i en una Europa lliure”. En aques­tes parau­les es resu­meix l'espe­rit que va ins­pi­rar tots els movi­ments de la resistència euro­pea en la seva lluita con­tra els nazis: l'aspi­ració a la uni­tat política d'Europa com a únic remei con­tra els exces­sos del naci­o­na­lisme d'estat, que havia pro­vo­cat dues llui­tes fra­tri­ci­des euro­pees. Per aquesta raó, l'endemà de la ren­dició ale­ma­nya es va esten­dre per tot Europa la con­vicció que no podien repe­tir-se en el futur des­as­tres com les dues guer­res civils euro­pees. I, per evi­tar-ho, es van esta­blir les bases de la Unió Euro­pea.

Aquesta aven­tura es va ini­ciar amb la recon­ci­li­ació franco-ale­ma­nya i, a par­tir d'aquí, es va con­so­li­dar un nucli ini­cial que, en vir­tut de suc­ces­si­ves ampli­a­ci­ons, ha arri­bat als vint-i-set Estats mem­bres actu­als. Idèntica idea ha pre­si­dit tot aquest procés: que una pro­gres­siva uni­fi­cació en l'àmbit econòmic dona­ria lloc, necessària­ment, a una gra­dual uni­fi­cació política. A aquest espe­rit va res­pon­dre l'aven­tura arris­cada però plena de coratge que va cul­mi­nar amb la cre­ació de la moneda única: l'euro. La Unió Euro­pea era lla­vors el pro­jecte polític més reei­xit de tot el món al segle XX. I aquesta con­vicció es va man­te­nir durant els anys següents, men­tre va durar la bonança econòmica. Sem­blava que poc impor­tava que la cor­re­la­tiva cons­trucció política, que –segons es pen­sava– havia de seguir ine­vi­ta­ble­ment l'econòmica, es demorés; i poc impor­tava també que l'apro­vació de la Cons­ti­tució euro­pea encallés a França i a Holanda. El mer­cat únic ho arre­gla­ria tot.

Però, de sobte, va escla­tar la crisi econòmica, i lla­vors van començar a per­ce­bre's els efec­tes demo­li­dors que per a la Unió Euro­pea té el fet que a la unió monetària no l'hagi seguit una uni­fi­cació de la política econòmica i de la política fis­cal, com si fos pos­si­ble i via­ble aque­lla sense aques­tes. Així, s'ha obser­vat amb raó que –per exem­ple– la situ­ació finan­cera de l'Estat de Califòrnia és tan dolenta com la d'aquells països euro­peus en procés de ser res­ca­tats, però no des­en­ca­dena cap inqui­e­tud en els mer­cats finan­cers. La raó és clara: dar­rere de l'Estat de Califòrnia hi ha el govern de Was­hing­ton, men­tre que dar­rere d'un país de la Unió Euro­pea en crisi no hi ha res. O, pit­jor encara, el que hi ha són uns governs esta­tals més pre­o­cu­pats, pel que sem­bla, perquè els seus bancs naci­o­nals cobrin els crèdits que van con­ce­dir al seu moment –pot­ser amb la lleu­ge­resa pròpia dels dies de vi i roses–, que no per traçar un pla de res­cat que faci com­pa­ti­ble el rigor exi­gi­ble a tot deu­tor amb la gene­ro­si­tat impres­cin­di­ble per donar expec­ta­ti­ves de futur a un pro­jecte com­par­tit. Per tant, no hi pot haver engany: la crisi finan­cera de diver­sos països euro­peus ha des­ta­pat, de forma ja escan­da­losa, l'enorme dèficit polític de la Unió Euro­pea.

Ale­ma­nya va inten­tar en tres oca­si­ons, durant el segle pas­sat, asso­lir l'hege­mo­nia euro­pea. En les dues pri­me­res, per la força de les armes, no ho va acon­se­guir; en la ter­cera, per la via de l'eco­no­mia, ha obtin­gut un èxit indis­cu­ti­ble. Però el lide­ratge polític no va annex necessària­ment a l'hege­mo­nia econòmica. És en aquest buit de lide­ratge on enfonsa la seva arrel més pro­funda la crisi política d'Europa. Per això Europa es troba davant d'un dilema: la de ser o no ser. El cas de Grècia ser­veix per il·lus­trar aquesta situ­ació. Cada dia que passa és més clar que el que s'hau­ria de fer és con­ce­dir a Grècia un qui­ta­ment del 50% del seu deute. I cal­dria fer-ho de seguida, per evi­tar un acci­dent en els pro­pers mesos. No hi ha una altra sor­tida i s'aca­barà fent, si abans no es pro­du­eix el des­as­tre. Grècia no està en sus­pensió de paga­ments (man­cada de liqui­di­tat), sinó en fallida (falta de capi­tal), i, ja que un país no pot dis­sol­dre's i extin­gir-se, tan sols podrà sor­tir de la fallida mit­jançant un con­veni amb els cre­di­tors; un con­veni que –com se sap des que el món és món– només pot con­sis­tir en un qui­ta­ment, en una espera o en totes dues coses alhora. Per què Europa s'obs­tina a actuar de forma dife­rent, fent cas omís d'aquest rao­na­ment tan evi­dent? Perquè només mira pels interes­sos par­ti­cu­lars dels Estats –o, més ben dit, dels bancs– que són cre­di­tors del deute grec. No és estra­nya aquesta posició euro­pea, que és típica d'un dels ves­sants del seu tarannà. Un com­po­nent de l'ànima euro­pea és l'espe­rit romàntic; i és cosa sabuda que el roman­ti­cisme esgota el seu horitzó en un mateix, immers en el pai­satge “propi” i en la història “pròpia”, i és, per això mateix, egocèntric i cap­fi­cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.