Opinió

L'A al quadrat = Impulsa

El Fòrum Impulsa de Girona s'està con­ver­tint en el que en argot tècnic se'n diu mee­ting point de l'empre­ne­do­ria; això sí, acom­pa­nyada també de sèniors empre­sa­ri­als de pri­mera divisió –jo vaig tenir la sort d'anar amb Josep San­ta­creu (CEO de DKV)– que pro­por­ci­o­nen pos­si­bi­li­tats perquè els joves tro­bin/tro­bem sor­tida a pro­jec­tes per trans­for­mar i fer evo­lu­ci­o­nar les nos­tres soci­e­tats, alguns cops massa empol­tro­ni­des. I tot això, després de que­dar tots esma­per­duts amb la inter­venció de l'eco­lo­gista de 13 anys Felix Fink­bei­ner i el seu “no par­leu més, comen­ceu a plan­tar arbres” o el “si la política con­ven­ci­o­nal pla­netària no ens fa cas, cap pro­blema!, fun­da­rem uns altres par­tits a escala glo­bal que podran subs­ti­tuir els actu­als”... Encara no sé ben bé si sen­tia par­lar aquell mar­rec genial i des­ca­rat o el mateix pro­to­his­to­ri­a­dor Eudald Car­bo­nell i el seus postu­lats anar­co­a­po­calíptics. Un menut que duia al dar­rere un pòsit cul­tu­ral de pri­mera, ja que, pel que vaig conèixer, hi havia un pare –i podria intuir també una mare– molt bri­llant i que sabia por­tar excel·lent­ment el seu noi.

Doncs bé, espe­ro­nat per l'ener­gia que des de fa dos anys em genera aquest esde­ve­ni­ment, m'agra­da­ria anar com­pi­lant empre­ne­dors de pro­xi­mi­tat que jo con­si­deri de pri­mera cate­go­ria; un que sap molt de tot això és el peri­o­dista Edu­ard Bat­lle. Suposo que aquests apunts podran ser­vir d'humils indi­ca­dors d'empre­ne­do­ria a Josep Laga­res, una de les ànimes de tota aquesta genial ini­ci­a­tiva i direc­tor gene­ral de l'empresa Metal­qui­mia. Ell, com a bon empre­ne­dor, i també com Josep San­ta­creu, són mem­bres de FEM­CAT, una asso­ci­ació d'empre­sa­ris cata­lans de pri­mera que aposta pel país i fan de lobby quan cal. L'Alfons Cor­ne­lla, l'home info­nomístic, també és un altre dels tòtems de tot aquest sarau cul­tu­ral i gene­ra­dor de posi­ti­vi­tat.

Però tor­nem al títol. Algú –pot­ser molts– haurà dit que si m'he begut l'ente­ni­ment. El cert és que en la vida el mis­teri també hi té la seva cabuda. L'equació no és difícil: les A al qua­drat cor­res­po­nen a dos fes­ti­vals: Acústica de Figue­res i Aphònica de Banyo­les. Dues A al qua­drat que sumen fins a l'infi­nit i que estan aju­dant a situar dins aquest mapa com­plex dels fes­ti­vals –que bro­llen com bolets– dues ciu­tats que neces­si­ten sumar i cui­dar la seva “massa gris”, o sigui, el seus empre­ne­dors i cre­a­dors.

Lla­vors, sor­geix el següent inter­ro­gant: “= Impulsa”. Doncs perquè dar­rere d'aquests dos fes­ti­vals hi ha dos empre­ne­dors –una paraula força des­gas­tada però que és la que millor explica el feno­men– que no rat­llen gaire més de la tren­tena. Dos homes que, gràcies al seu esforç i tena­ci­tat, han gene­rat més vida cul­tu­ral i musi­cal a les seves res­pec­ti­ves ciu­tats. I ho han fet des de la ini­ci­a­tiva pri­vada, en un bon mari­datge amb les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques, recep­ti­ves i prou cons­ci­ents del poten­cial d'aquests esde­ve­ni­ments. Estic par­lant de Xavier Pas­cual, una de les A de l'alfa­bet musi­cal d'aquest qua­drat, que la fa des de Figue­res. Enguany, ha arri­bat als 10 anys i ho va cele­brar amb un entra­nya­ble acte al Tea­tre-Museu Gala-Dalí. El seu fes­ti­val pro­pi­cia quasi 40.000 per­so­nes de públic a la ciu­tat empor­da­nesa sense atu­ra­dor i gau­dint de gresca i bona música. Trans­me­tent el tarannà del seu impul­sor. L'altra part de l'equació cul­tu­ral de les comar­ques giro­ni­nes és Fran­cesc Vila­diu, que des d'una cul­tura musi­cal insa­ci­a­ble, d'una humi­li­tat extrema i sen­si­bi­li­tat latent, ha for­jat una deli­ca­tes­sen de fes­ti­val basat en la veu i que enguany ha tin­gut una expo­sició retros­pec­tiva a l'espai Eat Art de Lluís Vilà de la mateixa ciu­tat. Dos mons, dues rea­li­tats, dues mane­res d'afron­tar un com­promís però un mateix objec­tiu: asso­lir a través de la cul­tura un èxit de pro­posta, model, difusió. És el que s'ense­nya a les facul­tats d'eco­no­mia –sec­tor ter­ci­ari i qui­nari com a gene­ra­dor de diners i molts més– i que només gràcies a ments lúcides i un pèl incons­ci­ents s'acaba asso­lint. Hi ha rigor, hones­te­dat i mol­tes ganes però, sens dubte, hi ha passió i incon­for­misme per trans­for­mar el futur. Són dis­con­tinuïtats d'un pai­satge hir­sut, on petits grans oasis musi­cals gene­ren pluja i vida. Oasis que, inter­con­nec­tats, podrien gene­rar una con­tinuïtat en forma de selva de les delícies, dels pla­ers humans que ens aju­den a trans­cen­dir. Pot­ser arri­bats a aquest grau, caldrà una pla­ta­forma perquè aquests nodes de cul­tura –i altres que hi ha dis­per­sos pel ter­ri­tori– puguin tenir més i millors pla­ta­for­mes per inter­con­nec­tar-se.

direc­tor de la revista ‘Bonart' i ges­tor cul­tu­ral. www.​bonart.​cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.