Opinió

Ara torno

Però, pensen complir-la?

En l'article de la setmana passada vaig utilitzar una expres sió grollera (“que se la fotin al c...”) per dir el que em semblava que els polítics havien de fer amb la Constitució arran de la reforma per limitar el sostre de dèficit públic. Almenys un lector m'ha fet saber, per carta convencional, que no és digne d'aquest diari utilitzar expressions d'aquesta mena. Evidentment, té raó. Si hom pretén escriure articles d'opinió en un diari com aquest ha d'estar a l'altura dels seus lectors, i per tant es pot indignar amb qualsevol situació i no utilitzar expressions fora de to, tal com, per exemple, aquest lector m'ha renyat a mi sense insultar-me ni tan sols dir-me cul d'olla sinó amb una duresa exquisida en les formes.

El que no em deia i m'hauria agradat és si estava d'acord amb el fons de l'article, o potser és que pensava que perdent les formes ja no hi ha fons possible. I potser també en això té raó. Penso, doncs, que és probable que sí que estem d'acord en una cosa, que és com ha anat evolucionant el debat polític en relació amb aquesta reforma constitucional. M'ho temia, i em sembla que, un cop més, els polítics s'han centrat més en els aspectes formals que en el fons de veritat, i que això és el que, un cop més, reobre la distància entre la manera de fer política i el punt de vista dels ciutadans. Puc entendre que, en un pla teòric, un text constitucional es consideri una qüestió prou fonamental perquè, si s'hi introdueix una reforma, se sotmeti a referèndum popular. I que així ho hagin reclamat uns quants partits i molts ciutadans. També entenc els partits catalans o bascos que veuen aquesta reforma com un reforçament del centralisme i, per tant, una retallada de l'autonomia.

Però, de veritat tots es creuen que pel sol fet de posar a la Constitució que s'han d'administrar els diners públics amb seny i competència ells quedaran automàticament dotats de seny i competència? Per molt que els ho hagi ordenat la senyora Merkel, es creuran els mercats que, com que ho diu la Constitució, els polítics espanyols administraran els diners amb rigor? Els altres partits s'han discutit amb el PP i el PSOE per no debatre la qüestió i per no sotmetre-la a referèndum. La pregunta que havien de respondre és si pensen complir el que digui la Constitució? Perquè, coneixent-los, només puc dir que ja se la poden fotre al... Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.