Opinió

anàlisi

Parlem de política o d'economia?

Des­triar l'eco­no­mia de la política o la política de l'eco­no­mia no és tan fàcil, i des de fa força temps, molt menys. Les ide­o­lo­gies han que­dat sobre­pas­sa­des, d'altres, inser­vi­bles o fra­cas­sa­des i, en el fons, la causa de tot ha estat l'eco­no­mia. A casa nos­tra, els par­tits polítics s'afa­nyen a inten­tar tro­bar un espai dife­ren­ciat de la com­petència, més enllà de la dialèctica, un intent fra­cas­sat perquè l'espai s'ha reduït tant que, mal­grat els seus mis­sat­ges de màrque­ting, final­ment la rea­li­tat s'imposa a la de la pos­si­ble ide­o­lo­gia. I la trista rea­li­tat és que s'han d'acon­ten­tar només a poder tenir un dis­curs propi en la cam­pa­nya elec­to­ral –que tot s'hi val– i si ets a l'opo­sició. La res­pon­sa­bi­li­tat de govern no per­met torçar massa la teva política perquè, imme­di­a­ta­ment, com ha pas­sat a l'Estat espa­nyol, els altres hi inter­ve­nen, t'inter­ve­nen i et recon­du­ei­xen en el gruix de la política comuna, que pre­ci­sa­ment té poc ide­a­lisme i molt de prag­ma­tisme.

El soci­a­lisme en el poder és el que, amb l'aval i l'ale­gria del PP, va intro­duir en la Cons­ti­tució espa­nyola la mort del key­ne­si­a­nisme, a més de totes aques­tes refor­mes labo­rals, la reta­llada de pen­si­ons, con­ge­lació de sous, etc. I és el mateix que fa pocs anys va treure l'impost del patri­moni, per injust, i ara com ara, en la cam­pa­nya elec­to­ral, el torna a intro­duir durant dos anys com una mena d'eslògan: “que pagui qui més té”. I sos­pito que el soci­a­lisme a l'opo­sició tor­narà a ser un par­tit indig­nat, amb pro­pos­tes d'esquer­res, com si l'herència del seu pas en el govern fos el somni d'una nit d'estiu.

A Cata­lu­nya, passa el mateix en la situ­ació en què estem: no hi ha cap marge per fer política si no té com a pri­mer objec­tiu embri­dar el dèficit i reduir-lo. La nos­tra situ­ació i herència, són molt pre­o­cu­pants i tot i que ara com ara ningú no es vul­gui fer res­pon­sa­ble del pas­sat, seria desit­ja­ble que, almenys, algú tingués l'hones­te­dat política i el patri­o­tisme de fer-se res­pon­sa­ble del futur i sumar esforços per con­te­nir aquesta hemorràgia que sagna sense parar i que ens pot por­tar a un final tràgic de tot ple­gat.

Les dades són prou eloqüents i par­len per elles matei­xes. El govern tri­par­tit de José Mon­ti­lla ens va dei­xar un dèficit de 8.000 mili­ons d'euros, amb una gran tendència a la baixa dels ingres­sos. Els ingres­sos no finan­cers de la Gene­ra­li­tat del 2010 són iguals dels del 2006, i en els dos últims exer­ci­cis les pèrdues han estat de 3.400 mili­ons d'euros. A més, la des­pesa no finan­cera de Cata­lu­nya del 2004 al 2010 ha aug­men­tat un 60 per cent. el 2010, el govern de Cata­lu­nya va haver de pagar 900 mili­ons només per interes­sos del deute. El 2011 seran 1.400 mili­ons, i segons la tendència, el 2012 en seran 1.600 mili­ons. Per fer-ne una com­pa­ració, el pres­su­post del 2011 de la con­se­lle­ria de Benes­tar i Família és de 1.746 mili­ons d'euros; la d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment, d'1.213 mili­ons; la d'Inte­rior, d'1.144 mili­ons; i la de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, de 1.362 mili­ons. I a tot això, s'hi ha de tenir en compte que hi ha con­se­lle­ries en què els pres­su­pos­tos s'han rebai­xat el 24% durant l'últim exer­cici.

Tret del pres­su­post dels depar­ta­ments de Salut i d'Ense­nya­ment, els comp­tes de qual­se­vol altra con­se­lle­ria de la Gene­ra­li­tat són infe­ri­ors a l'import d'interes­sos a pagar. Si aquesta con­tundència dels números no és un argu­ment per arri­bar a un gran acord polític per sal­var l'eco­no­mia és que els cata­lans no ens merei­xem ni aquests polítics ni aquests par­tits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.