Opinió

Batuts de cacau i nutrició

És aliment de fàcil consum i digestió, amb valor nutritiu, una opció per promoure
el consum de productes lactis, en el marc d'una dieta correcta en què la set s'ha de fer passar fonamentalment amb aigua

Que en temps de crisi una empresa se salvi i es quedi a Cata­lu­nya és una bona notícia. Però alguna cosa més hi ha quan, en el cas de Caca­o­lat, aquest fet té una gran res­sonància mediàtica. És sig­ni­fi­ca­tiu que el prop­pas­sat 9 de novem­bre aquest diari li dediqués un des­ta­cat a la por­tada i un arti­cle d'Isa­bel Martínez, cor­res­pon­sal a Santa Coloma de Gra­me­net, població on anirà la pro­ducció de Caca­o­lat, amb el títol Un batut per revi­far l'eco­no­mia. Les ciu­tats del Bar­ce­lonès nord (Bada­lona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma), amb una situ­ació soci­o­e­conòmica força difícil, neces­si­ten fets com aquest. A Santa Coloma fins i tot hi ha hagut un cert rebom­bori polític perquè es volia cele­brar una caca­o­la­tada amb motiu de l'arri­bada del pro­ducte a la ciu­tat. Ha estat nota­ble que, a diferència d'altres empre­ses en situ­ació crítica, en aquest cas hi havia com­petència per sal­var-la.

El grup inte­grat per Cobega- Damm-Vic­tory ha estat el bene­fi­ci­ari de l'adju­di­cació per part del jutge que porta el procés de des­ba­lles­ta­ment de l'imperi per­dut de Nueva Rumasa. Però hi havia altres can­di­dats, també impor­tants i sol­vents en l'àmbit ali­men­tari, per fer-se càrrec de seguir ela­bo­rant el batut de cacau: Cen­tral Lec­hera Astu­ri­ana i Vichy Cata­lan, la qual cosa indica el pres­tigi de la marca Caca­o­lat. Una de les empre­ses der­ro­ta­des, Cen­tral Lec­hera Astu­ri­ana-Ato, diri­gida amb intel·ligència per un català que coneix bé el nos­tre mer­cat i el món ali­men­tari, després de la decisió, va publi­car anun­cis a tota plana a diver­sos dia­ris per mani­fes­tar que segui­ran tre­ba­llant i con­fi­ant en Cata­lu­nya, com van fer fa uns anys en incor­po­rar en el seu grup la cone­guda marca de llet Ato.

Quin és el secret de l'èxit comer­cial de Caca­o­lat? Haver acon­se­guit iden­ti­fi­car un pro­ducte amb una marca. No crec que siguin mol­tes les per­so­nes que a casa nos­tra dema­nen en un bar un batut de cacau o una llet amb cacau, quan amb una sola paraula ja es diu tot. I això que hi ha altres batuts o llets enri­qui­des amb cacau també ben bons i ela­bo­rats per empre­ses amb mar­ques de gran pres­tigi, però per mol­tes raons, històriques i de màrque­ting, no és el mateix.

El con­sorci a qui s'ha adju­di­cat el Caca­o­lat com­pleta d'aquesta manera la seva oferta d'aigües, begu­des refres­cants (Cobega) i cer­ve­ses (Damm). Si la seva pro­ducció con­tri­bu­eix a revi­far l'eco­no­mia de Santa Coloma, el seu con­sum també con­tri­bu­eix a revi­far el nos­tre orga­nisme. Els ingre­di­ents bàsics són llet, com­po­nent majo­ri­tari, sucre i cacau. Això vol dir que es tracta d'una beguda interes­sant que reu­neix el valor nutri­tiu de la llet, els efec­tes esti­mu­lants suaus del cacau i el gust dolç i les calo­ries del sucre. El valor energètic no és gaire alt. Cent mil·lili­tres apor­ten unes 75 qui­lo­ca­lo­ries, apro­xi­ma­da­ment el doble que una beguda refres­cant nor­mal.

A més, con­te­nen un 3% de proteïnes de bona qua­li­tat nutri­tiva, uns 100 mil·ligrams de calci i de fòsfor, altres mine­rals i una certa quan­ti­tat d'algu­nes vita­mi­nes, tot pro­ce­dent fona­men­tal­ment de la llet. El con­tin­gut en grei­xos és baix (entorn d'un 1,5 %) i el de coles­te­rol, pro­ce­dent de la llet, com que ha estat par­ci­al­ment des­na­tada, també és molt baix. A més de pro­por­ci­o­nar un gust agra­da­ble, el cacau hi con­tri­bu­eix amb anti­o­xi­dants i esti­mu­lants suaus. La pro­porció de sucres és d'un 13%, pràcti­ca­ment del mateix ordre que la dels sucs de frui­tes o les begu­des refres­cants nor­mals. No convé abu­sar dels sucres, però si no som obe­sos, diabètics o massa seden­ta­ris, en podem inge­rir una certa quan­ti­tat al dia, i la que porta un batut de cacau és ben adi­ent.

Es tracta d'un ali­ment de fàcil con­sum i digestió, amb un interes­sant valor nutri­tiu, que cons­ti­tu­eix una pro­posta agra­da­ble per pro­moure el con­sum de pro­duc­tes lac­tis, sem­pre en el marc d'una dieta cor­recta en què la set s'ha de fer pas­sar fona­men­tal­ment amb aigua. A més, els batuts de cacau tenen un efecte interes­sant per als que fan esport: la bar­reja de sucres i proteïnes que apor­ten faci­lita la recu­pe­ració després de l'exer­cici, tant o més que les begu­des que només por­ten fona­men­tal­ment sucres. Ben­vin­guts siguin, sobre­tot els que s'ela­bo­ren a casa nos­tra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.