LA GALERIA
La nit dels formatges
Preparats. Llestos. Va. De cabra. De vaca. D'ovella. De búfala. Una bona fusta. Estris afilats. Bona companyia. Des de les vuit menys un minut del vespre en endavant. Fins a l'última porció. Des de la Garrotxa fins al Gironès. Del Pla de l'Estany a l'Empordà. De la Cerdanya. Estovalles de festa major. Com si fos la darrera vegada que la celebrem. És la nit dels formatges llargs. Serà una nit llarga. Quan l'atractiu rau a fer zàping convulsivament per endevinar com va la cosa. Les primeres valoracions. Les projeccions a tot color. Les infografies per fiar-se'n. Rodones. Precioses. Amb sorpreses possibles. Començaran, les teles i internet, amb el formatge de la participació i l'abstenció. Senzill. Llet de vaca i suís. Tasteu l'emmental, i atureu-vos especialment en els forats, deliciosos. Cop de copa. Blanc per començar. Les ràdios hi diran la seva. Darrera oportunitat de fer el seguiment local des de la delegació de Girona de Punto Ràdio. Més fusta. Més tendre. Ara, els formatges del mercat. Del Pirineu de Girona els Costa Negra, de llet crua de vaca, dolç i suau. I també el de Drap, amb gasa. I de llet pasteuritzada de vaca, el de la Selva. Servit en porcions per diferenciar aquests blancs i tots els altres. I, arribats al tram final de la vetllada, les figures ens acosten al que serà la decisió definitiva. La nit avança. Nou cop de copa. Negre, ara. Seran formatges secs. Durs. Sense concessions. Difícils de pair. De cabra, majoritàriament. Els talls seran generosos per a alguns. Esquifits per als altres.El Carrat, pasteuritzat de cabra i coagulació àcida, serà el més tastat. Tot acompanyat del reconegut blau. Cabrales asturià, definitiu. El d'El Molí de Llavina de Centelles, al costat. Quan la fortor ja sigui insuportable. El formatge definitiu. Aquell que serà el protagonista dels propers quatre anys, sempre que el mercat no n'imposi un altre. Que ja ha passat amb altres denominacions d'origen. I destí incert. Haurem d'esperar fins al proper mes de setembre per valorar com ha anat tot a la 17a Fira del Formatge Artesà de Lladó. Autèntic punt de referència dels índexs d'aquesta borsa de la llet cuita. Avui, una altra fira, la de Sant Martirià de Banyoles, marca la jornada en què els animals són el gran atractiu. Bon profit i millor recuit. Final feliç amb postres formatgers. De les búfales, en parlem un altre dia. Si hi ha temps. Bona llet a tots, Àlmax.