Opinió

Iñaki i Aitor Muñoz

L'entrevista

“Només pots sobreviure en la moda creant un estil”

Deu anys des­fi­lant però amb marca pròpia des del 1992. Noten algun canvi en la manera com la dona entén la moda?

Els gus­tos no han can­viat de manera espec­ta­cu­lar, tot i que hi ha més cul­tura de moda. Als noranta la dona se sen­tia més segura amb pan­ta­lons i ara en canvi troba que el ves­tit és molt fun­ci­o­nal, que la femi­ni­tat que com­porta no li resta pro­fes­si­o­na­li­tat ni força. Nosal­tres ves­tim dones amb per­so­na­li­tat.

És impres­cin­di­ble tenir clar el que es vol fer per tri­om­far en aquest sec­tor?

Quan ets un cre­a­dor has de saber donar vida a un estil propi recognos­ci­ble. És l'única manera de llui­tar en un món tan com­pe­ti­tiu com aquest amb grans cade­nes.

Per això cui­den tant els seus tei­xits i es diver­si­fi­quen?

El nos­tre estil és romàntic, amb aires vin­tage, i també cos­mo­po­lita. Sem­pre hem dis­se­nyat els estam­pats i hem bus­cat les millors teles per fer peces atrac­ti­ves i moder­nes. A la botiga que tenim a Enric Gra­na­dos hi ha tot el nos­tre món, que es pro­longa cap a la biju­te­ria, saba­tes, ger­ros...

Per què dos nois de Bil­bao trien Bar­ce­lona per tirar enda­vant el seu somni de dis­se­nyar?

Fa 24 anys vam deci­dir venir a Bar­ce­lona per estu­diar Belles Arts perquè aquí vivia la nos­tra ger­mana i ens agra­dava molt l'ambi­ent cul­tu­ral i artístic de la ciu­tat d'aquells anys. Aquí tre­ba­llem i aquí hem des­fi­lat també, al Gaudí. Ara ho fem a Cibe­les.

Les seves des­fi­la­des sem­pre han estat ala­ba­des. Són atrac­ti­ves i tenen una coherència interna.

Sí, bus­quem una història per expli­car amb la roba i fem que l'esce­no­gra­fia l'acom­pa­nyi. Fins i tot hem reproduït un jardí amb arbres i flors reals en què l'estam­pat dels ves­tits i les models es con­fo­nia amb el fons. I hem tin­gut les millors models, de Car­men Kass a Isa­be­lli Fon­tana.

Les seves pro­pos­tes estan a les revis­tes de moda, les por­ten famo­ses com Leo­nor Wat­ling i també els conei­xen a l'exqui­sit Japó.

El Japó és el nos­tre cli­ent més fidel, els agra­den molt els ves­tits de rat­lles i que tre­ba­llem amb tei­xits natu­rals. Ara estem molt con­tents perquè venem a Anth­ro­po­lo­gie als EUA. La inter­na­ci­o­na­lit­zació és la sor­tida a la crisi.

Són bes­sons uni­vi­tel·lins però s'esfor­cen perquè no es noti. En l'àmbit labo­ral com s'ho fan?

Cadascú té la seva per­so­na­li­tat i això es plasma fins i tot en la manera de ves­tir. Un té una visió més rea­lista i és més orga­nit­zat (Aitor) i l'altre és més cre­a­tiu i fa volar coloms (Iñaki). Va molt bé per tre­ba­llar en equip perquè ens equi­li­brem. Les grans deci­si­ons les pre­nem con­jun­ta­ment i estem d'acord que tenim més ambi­ci­ons artísti­ques que monetàries.

Què pre­pa­ren per a la des­fi­lada d'ani­ver­sari del dia 2?

Això és total­ment secret. Serà molt espe­cial.

Són bessons i artífexs de la marca de moda Ailanto, que celebra 10 anys de desfilades. Van néixer al País Basc però han crescut en l'aspecte professional a Barcelona, des d'on s'estenen pel món. La dona que vesteixen és femenina i cosmopolita


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.