Opinió

la crònica

Independència amb Constitució

Voler ser independent i votar contra l'exclusió de la Carta Magna no s'entén

Girona ha estat sempre una ciutat a la qual el pòsit independentista se li ha suposat sempre, gairebé com el valor a l'antiga mili. En els últims plens l'anhel sobiranista planeja sovint sobre l'ordre del dia d'un mes i de l'altre. Aquest dilluns, un dels punts més interessants era veure què passava amb la voluntat que el consistori entri a formar part de l'Associació Catalana de Municipis per a la Independència. Només d'entrada, es comptava que la CUP i ICV hi donarien suport, i el mateix passava amb els sis regidors de Convergència. El dubte estava en saber què farien els quatre regidors d'Unió, que en el ple de desembre es van abstenir. No deixa de sorprendre que la decisió presa per un grup municipal variï en només un mes, però aquest canvi va servir per validar l'acord i que Girona continuï estant en un lloc eminent del camí cap a la independència. La votació va arribar després que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, fos un dels protagonistes de la jornada de l'Assembla Nacional Catalana de diumenge.

Precisament, el Partit Popular va aprofitar el torn de precs i preguntes per criticar Puigdemont. La portaveu popular, Concepció Veray, va qualificar l'alcalde de fer “exhibicionisme independentista”. La popular també subscriuria, de ben segur, l'adjectiu “desfermat” que el diari El Mundo va atorgar a Puigdemont per la seva participació activa en l'acte de l'ANC, per col·locar-lo entre un dels personatges del dia. Puigdemont va demanar respecte a Veray i li va recordar que l'acte era cívic, i que mai ha amagat els seus sentiments sobiranistes, i que en cap cas va voler fer “d'estrella convidada”. En un clima plenament sobiranista com el de dilluns, es podria haver esperat que s'aprovés la moció perquè el municipi es declarés exclòs moralment de la Constitució, tal com han fet desenes de pobles i ciutats del territori. Doncs, no. La CUP, que la va presentar en nom de Solidaritat, hi va votar a favor i el PP hi va votar en contra. Tres a tres. ICV i el PSC s'abstenien i tot depenia de CiU. Si els nacionalistes catalans s'haguessin abstingut, hagués calgut el vot de qualitat de l'alcalde per decidir el resultat de la moció en un sentit o un altre. Finalment, CiU va argumentar que era un tema del passat, hi va votar en contra i va desfer la possibilitat que Puigdemont s'hagués de significar. Tot plegat, estrany. És veritat que l'onada d'exclusions morals de municipis ja fa mesos que va a la baixa, però això no treu que Girona s'hi pogués afegir. Algú m'hauria d'explicar com es pot predicar la necessitat de fer passos cap a la independència i considerar que això es pot fer sense excloure's de la Constitució espanyola. Un text (amb molts pares) que en l'article 2 sosté que “la Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols”. I no cal excloure's?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.