Opinió

Els nacionalismes excloents

No ha estat una set­mana gens fàcil per al minis­tre d'Edu­cació, José Igna­cio Wert, quan els ense­nyants i ense­nyats han ocu­pat la plaça pública i els rec­tors de les uni­ver­si­tats li han donat car­bassa, tot en el procés de refor­mes i reta­lla­des que cas­tiga, força més del supor­ta­ble, la gent i les estruc­tu­res depen­dents del seu minis­teri. Amb un pres­su­post tocat per la crisi, de reta­llar s'ha de reta­llar, però cal que algú posi ordre a les pri­o­ri­tats, en un país empo­brit on cal veure què sobra i què cal reforçar.

Però no tots els pro­ble­mes de Wert i el seu equip són fruit de les reta­lla­des. Hi ha alguns retocs que tenen més a veure amb lec­tu­res ideològiques que no pas amb neces­si­tats pres­su­postàries. No és gratuït, doncs, que, jun­ta­ment amb el debat sobre pro­fes­so­rat, mit­jans, hora­ris i sous, s'hagi introduït un decret que modi­fica els con­tin­guts de l'assig­na­tura d'edu­cació per a la ciu­ta­da­nia, on s'ha enca­bit el terme de “naci­o­na­lis­mes exclo­ents” com a ali­men­ta­dors de con­flic­tes, de la mateixa manera que ho són “els racis­tes, xenòfobs i anti­se­mi­tes”. Tal­ment, uns naci­o­na­lis­mes no gaire expli­cats que intro­du­ei­xen un terme que ja per si mateix pot ser con­flic­tiu.

Doncs què volien dir els savis del minis­teri en par­lar de naci­o­na­lis­mes exclo­ents?, o, encara, quins són els naci­o­na­lis­mes que es poden con­si­de­rar exclo­ents? Estem davant un con­cepte que expres­sat així, sense mati­sa­ci­ons, pot obrir la caixa dels trons en qual­se­vol moment. Com sia que gat escal­dat de l'aigua fuig, des de Cata­lu­nya, com des d'Euskadi, aquest con­cepte ha des­vet­llat pre­o­cu­pa­ci­ons, segurs que quan es parla de naci­o­na­lis­mes dolents, des de Madrid, sem­pre tenen com a punt de mira les rea­li­tats perifèriques. Naci­o­na­lis­mes exclo­ents?, de cen­tre o de perifèria?, d'expressió espa­nyo­lista o de volun­tat cata­lana i/o basca? Segur, una expressió, com a mínim, peri­llosa.

La secretària d'estat d'Edu­cació, Mont­ser­rat Gomen­dio, ja ha dit que s'exclourà el terme que apa­rei­xia inclòs en la llista de raons de con­flicte, però tot indica la base ideològica de la qual emana el pre­sent i l'imme­diat futur del Minis­te­rio dedi­cat a vet­llar per l'edu­cació. Pen­sar que hi ha naci­o­na­lis­mes bons i naci­o­na­lis­mes exclo­ents indica el que s'amaga dar­rere el senyor Wert i els seus càrrecs de con­fiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.