Opinió

El que queda del CAC

La nova societat catalana d'avui, que ja es manifesta majoritàriament per l'estat propi, no pot permetre's el luxe de perdre referents de país com el CAC

El mes de juny ha cul­mi­nat el que podríem con­si­de­rar el procés de refun­dació del Con­sell de l'Audi­o­vi­sual de Cata­lu­nya (CAC) pro­mo­gut pel govern de CiU. Amb la renúncia de l'ante­rior pre­si­dent del CAC, el peri­o­dista Ramon Font, i la fina­lit­zació del man­dat de tres con­se­llers, es posava en marxa la reforma: el Par­la­ment nome­nava el nou pre­si­dent i un vocal en les per­so­nes, res­pec­ti­va­ment, de Roger Lop­pac­her, alt càrrec de CiU, i de Daniel Sirera, expre­si­dent del PPC. D'onze mem­bres –un nom­bre que asse­gu­rava una àmplia repre­sen­tació de l'arc par­la­men­tari–, ara el CAC ha que­dat reduït a sis, amb dis­tri­bució de quo­tes entre CiU, PSC i PPC.

L'acord de reducció del nou CAC passà per dues fases. La pri­mera pro­posta del govern, amb l'excusa de la crisi, era de cinc mem­bres (tres de CiU i dos de PSC). Però el pacte de CiU amb els popu­lars obligà a ampliar-ne el nom­bre a sis per incloure-hi un vocal del PPC. L'acord sig­ni­fi­cava dei­xar-ne fora for­ma­ci­ons històriques com ERC i ICV, a part d'ator­gar un major pes al PPC, l'únic par­tit que havia votat en con­tra de la llei de l'audi­o­vi­sual del 2005.

L'exclusió de la repre­sen­tació de les for­ces mino­ritàries cata­la­nis­tes i d'esquer­res en el CAC –que té el seu cor­re­lat en el con­sell d'admi­nis­tració de la CCMA refor­mada— no té pre­ce­dents, i repre­senta un cop baix al que havia estat la tra­dició de presència de les for­ma­ci­ons del cata­la­nisme en les ins­ti­tu­ci­ons de país.

La par­ti­dit­zació del CAC ha anat en aug­ment des que va assu­mir ple­nes com­petències com a auto­ri­tat inde­pen­dent de l'audi­o­vi­sual català a par­tir de la llei del 2000. Governs, par­tits, grups mediàtics i pro­fes­si­o­nals amb poder es resis­tien a accep­tar direc­trius, dictàmens, con­ces­si­ons de llicències, san­ci­ons o infor­mes, d'un orga­nisme inde­pen­dent en matèries que fins lla­vors havien con­si­de­rat pri­va­ti­ves o sub­jec­tes a nego­ci­a­ci­ons més o menys secre­tes entre inter­lo­cu­tors. El CAC garan­tia trans­parència i inde­pendència, dues vir­tuts més aviat des­co­ne­gu­des entre aquells inter­lo­cu­tors.

D'altra banda, els polítics i ope­ra­dors espa­nyols, per als quals Cata­lu­nya és bàsica­ment també en l'audi­o­vi­sual una uni­tat de mer­cat (si no de destí), no podien veure sense angúnia la cons­ti­tució d'un “ter­ri­tori CAC” amb com­petències gai­rebé sobi­ra­nes. Les cam­pa­nyes anti-CAC orques­tra­des periòdica­ment per la premsa con­ser­va­dora espa­nyola il·lus­tren per què Espa­nya con­ti­nua sent un dels únics estats d'Europa sense auto­ri­tat inde­pen­dent (mal­grat la llei espa­nyola del 2010!).

Tor­nem als par­tits cata­lans majo­ri­ta­ris, que tot i pro­cla­mar la inde­pendència teòrica del CAC, en rea­li­tat han prac­ti­cat una pro­gres­siva par­ti­dit­zació de la ins­ti­tució: han apli­cat quo­tes arreu, des de la desig­nació de pre­si­dent i vocals a la selecció de per­so­nal tècnic o admi­nis­tra­tiu. El nou CAC, amb sis polítics de par­tit i cap pro­fes­si­o­nal o intel·lec­tual conei­xe­dor del sec­tor, queda lluny del desi­deràtum de la llei del 2000 que exi­gia “experiència pro­fes­si­o­nal” i “garan­ties ple­nes d'inde­pendència”. La crisi podia obli­gar a una àmplia reta­llada, però calia can­viar de model? No sorprèn que se sen­tin veus furi­bun­des recla­mant de tan­car el CAC... I no obs­tant, en aquesta era d'emergència de nous actors i de nous media en el sec­tor de la hiper­co­mu­ni­cació, es fa més necessària que mai la presència d'una auto­ri­tat no vici­ada, inde­pen­dent i trans­pa­rent. Com la que s'espe­rava del CAC.

La política cata­lana de comu­ni­cació havia acon­se­guit de deli­mi­tar un “ter­ri­tori CAC” on poder fer pre­val­dre uns valors fona­men­tals de l'audi­o­vi­sual al ser­vei del país, de la llen­gua i la cul­tura, del plu­ra­lisme i de les lli­ber­tats. La nova soci­e­tat cata­lana d'avui, que ja es mani­festa majo­ritària­ment per l'estat propi, no pot per­me­tre's el luxe de per­dre refe­rents de país com aquesta auto­ri­tat de la comu­ni­cació audi­o­vi­sual, tan labo­ri­o­sa­ment mode­lada durant quinze anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.