Apunts
Aprovats
La selectivitat universitària l'aproven el 94% per cent dels estudiants, i aquesta taxa és un argument suficient perquè el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, determini que tal prova no funciona. Home (i dona), jo crec que això és exagerar una mica, no troben? Primer, perquè la selectivitat la passen els estudiants de batxillerat, i aquest és un cicle no obligatori al qual se suposa que hi van els més motivats, els que volen fer un cicle universitari. I segon, i més important, perquè qui ha de dir si els estudiants arriben ben preparats o no, i si allò de la selectivitat és una prova que rutlla o no, han de ser les facultats universitàries. Que, per cert, si més no entre les de ciències, és veritat que algunes asseguren que el nivell dels estudiants ha disminuït. Ara bé: llavors el problema és dels alumnes, que han de buscar com sigui adquirir els coneixements que se'ls exigeix al primer curs de la carrera.
Jo sempre he estat enemic de l'examen de selectivitat. Crec que seria més útil un examen adaptat a cada carrera o a cada grup de coneixements. Fins i tot, seria bo que les universitats poguessin competir entre elles per atreure els millors alumnes a les seves aules amb un bon sistema de beques.
El ministre també diu, amb bon sentit, que és irrellevant si l'actual generació d'estudiants és la més ben preparada de la història, perquè el que compta és que estigui prou formada per competir. Té tota la raó. Però per competir, a on?
No serà pas a l'Estat espanyol, on els llocs de treball per a la nostra ben formada joventut són escassos i mal pagats.