Opinió

l'anàlisi

Geòrgia, entre Occident i Rússia

La república exsoviètica de Geòrgia, al Cau­cas sud, enceta una nova etapa després de les elec­ci­ons legis­la­ti­ves de dilluns, que, segons els resul­tats encara pro­vi­si­o­nals, hau­rien donat la victòria a la coa­lició opo­si­tora Somni de Geòrgia, que hau­ria superat l'ofi­ci­a­lista Movi­ment Naci­o­nal Unit, del pre­si­dent Mikhaïl Saakaix­vili, que va arri­bar al poder el gener del 2004 amb con­sig­nes demo­cra­tit­za­do­res després que el movi­ment popu­lar cone­gut com a Revo­lució de les Roses ender­roqués l'ante­rior pre­si­dent.

Aques­tes elec­ci­ons es veien com un test per a Geòrgia, que s'ha superat bé, ja que els obser­va­dors inter­na­ci­o­nals les han valo­ra­des com a netes, com­pe­ti­ti­ves i democràtiques, encara que hagin cons­ta­tat que hi ha coses que es poden millo­rar.

Els comi­cis tenien una importància clau perquè el 2013, any en què hi haurà elec­ci­ons pre­si­den­ci­als, però a les quals Saakaix­vili ja no es podrà pre­sen­tar, Geòrgia apli­carà uns can­vis que s'han fet a la cons­ti­tució i es con­ver­tirà en república par­la­mentària, i mol­tes com­petències que fins ara té el cap d'estat pas­sa­ran al pri­mer minis­tre i el pre­si­dent tindrà un paper més aviat simbòlic. Les males llengües diuen que va ser Saakaix­vili qui va impul­sar aquests can­vis amb la intenció de poder-se que­dar al poder com a pri­mer minis­tre si hagués gua­nyat el seu par­tit.

Geòrgia és una república geo­es­tratègica­ment impor­tant, entre Europa i Àsia, que con­necta la regió pro­duc­tora de petroli del Caspi amb els con­su­mi­dors de la Medi­terrània a través de l'ole­o­ducte Bakú-Tbi­lisi-Cey­han i per això els Estats Units, la Unió Euro­pea i també de Rússia obser­ven de prop els movi­ments que fa. La política de Saakaix­vili ha estat molt pro­oc­ci­den­tal, diri­gida a inte­grar Geòrgia a la Unió Euro­pea i a l'Aliança Atlàntica, un fet que Mos­cou veu com un amenaça, perquè sig­ni­fi­ca­ria tenir l'OTAN a les por­tes de l'ines­ta­ble Cau­cas rus. De fet, les rela­ci­ons diplomàtiques entre Mos­cou i Tbi­lisi es van tren­car arran de la guerra que el 2008 va enfron­tar els dos països pel con­trol de la república seces­si­o­nista geor­gi­ana d'Ossètia del Sud, un ter­ri­tori que, jun­ta­ment amb Abkhàzia, és reco­ne­gut com a país inde­pen­dent per Mos­cou.

A Saakaix­vili se li reco­neix que ha moder­nit­zat el país i que ha llui­tat efec­ti­va­ment con­tra la cor­rupció, però els seus detrac­tors
li retre­uen que hagi gover­nat de forma auto­ritària, hagi permès
la violència i també la pèrdua d'Abkhàzia i d'Ossètia del Sud. Dues set­ma­nes abans de les elec­ci­ons les tele­vi­si­ons opo­si­to­res van eme­tre uns vídeos molt polèmics sobre tor­tu­res a les pre­sons geor­gi­a­nes que van des­en­ca­de­nar una onada de pro­tes­tes i van fer tron­to­llar el govern. El can­sa­ment acu­mu­lat d'una part de la població que con­si­dera que Saakaix­vili fa una mala gestió perquè no s'ocupa prou dels pro­ble­mes soci­als del poble i dóna més importància a les infra­es­truc­tu­res i als pro­jec­tes a llarg ter­mini, i els dar­rers escàndols han pas­sat fac­tura al poder.

El líder de la coa­lició Somni de Geòrgia, Bid­zina Iva­nitx­vili, un mul­ti­mi­li­o­nari que va fer for­tuna a la Rússia dels anys 90, ha sabut reco­llir el des­con­ten­ta­ment del poble amb pro­me­ses de caire social, com aug­men­tar els sous i les pen­si­ons, inver­tir en l'agri­cul­tura i pro­por­ci­o­nar a tot­hom assistència mèdica de qua­li­tat, i també millo­rar les rela­ci­ons amb Rússia sense can­viar el rumb de Geòrgia cap a l'OTAN i cap a la UE. Ahir el que segu­ra­ment ben aviat serà el pri­mer minis­tre va anun­ciar que una de les tas­ques serà convèncer Mos­cou que la inte­gració de Geòrgia a l'OTAN no és cap amenaça per a Rússia. Men­tres­tant, diplomàtics dels EUA a Tbi­lisi feli­ci­ta­ven Iva­nitx­vili i li desit­ja­ven que con­tinuïn les bones rela­ci­ons amb Was­hing­ton.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.