Opinió

Sobirania i números

Si una economia pot sobreviure amb un dèficit fiscal equivalent al 8-9% del seu PIB, sens dubte podrà sobreviure si aquest 8-9% del PIB
es queda al seu territori

Cata­lu­nya està immersa en un ampli debat sobre el grau de sobi­ra­nia que vol asso­lir i es parla ober­ta­ment de la pos­si­bi­li­tat de crear un nou estat. La sobi­ra­nia i la cre­ació de nous estats depe­nen d'una mul­ti­pli­ci­tat de fac­tors, molts d'ells de tipus emo­ci­o­nal i cul­tu­ral. Però és evi­dent que els fac­tors econòmics hi juguen un paper impor­tant. I estan cen­trant bona part de la dis­cussió.

Algu­nes dades sobre l'eco­no­mia cata­lana. Cata­lu­nya repre­senta el 16% de la població de l'Estat espa­nyol. En pro­du­eix el 20% del PIB. L'Estat hi recapta el 24% del total dels seus impos­tos o en sor­gei­xen el 29% de les expor­ta­ci­ons d'Espa­nya cap a la resta del món. Els diners que paguen les empre­ses i els tre­ba­lla­dors cata­lans a la Segu­re­tat Social podrien ser­vir per­fec­ta­ment per pagar les pen­si­ons de jubi­lació. Tot això fa pen­sar que Cata­lu­nya seria via­ble com un estat inde­pen­dent. No és estrany. Si una eco­no­mia pot sobre­viure (pot­ser només ho pot fer en moments de bonança econòmica) amb un dèficit fis­cal equi­va­lent al 8-9% del seu PIB, sens dubte podrà sobre­viure si aquest 8-9% del PIB es queda al ter­ri­tori. O si s'hi queda una part impor­tant, diguem un 5-6% del PIB, i la resta con­ti­nua sor­tint per soli­da­ri­tat cap a fora, ja sigui a Espa­nya o a d'altres països euro­peus.

Però quin pot ser, doncs, el pro­blema? El pro­blema esta­ria en el procés de tran­sició cap a aquest altre estadi. Procés que podria ser com­pli­cat si els flu­xos comer­ci­als exis­tents en l'actu­a­li­tat entre Cata­lu­nya i la resta de l'Estat es veies­sin sob­ta­da­ment inter­rom­puts o molt min­vats. Aquest és el gran argu­ment econòmic (n'hi pot haver molts d'emo­ci­o­nals per­fec­ta­ment accep­ta­bles) que s'usa per opo­sar-se a l'eman­ci­pació. De fet, aquesta pos­si­bi­li­tat cre­a­ria pro­ble­mes a totes les parts. Mirem els números.

Durant la pri­mera mei­tat d'aquest any 2012 Cata­lu­nya ha expor­tat béns per valor de 54.036 mili­ons d'euros. D'aquests, un 54% (29.140 mili­ons) s'han expor­tat cap a fora de l'Estat espa­nyol i un 46% (24.896 mili­ons) cap a la resta de l'Estat espa­nyol. Per pri­mera vegada les expor­ta­ci­ons cap a fora de l'Estat han superat les expor­ta­ci­ons cap a la resta de l'Estat. És el resul­tat de l'esforç expor­ta­dor de mul­ti­tud d'empre­ses cata­la­nes i també de la debi­li­tat de la demanda interna a Espa­nya.

En el mateix període, les impor­ta­ci­ons a Cata­lu­nya han estat de 48.666 mili­ons d'euros. Per tant, la diferència entre les expor­ta­ci­ons i les impor­ta­ci­ons, el saldo de la balança comer­cial, és de 5.355 mili­ons. Un 2,5% del PIB català. Del total d'impor­ta­ci­ons, un 27% (13.196 mili­ons) pro­ce­dei­xen de la resta de l'Estat i un 73% (35.470 mili­ons) pro­ce­dei­xen de la resta del món. Això fa que el saldo de la balança comer­cial amb la resta de l'Estat sigui d'11.700 mili­ons d'euros, un 5,5% del PIB, que com­pensa el dèficit de la balança comer­cial amb la resta del món, equi­va­lent al 3% del PIB.

Aques­tes dades mos­tren que, mal­grat el fort crei­xe­ment de les ven­des a la resta del món, una part impor­tant del sec­tor exte­rior català té encara l'Estat espa­nyol com a cli­ent. Però l'argu­ment de les balan­ces comer­ci­als per expli­car les balan­ces fis­cals és com a mínim dis­cu­ti­ble. En rea­li­tat, a Europa són dues qüesti­ons sepa­ra­des.

Ale­ma­nya té un gran superàvit comer­cial res­pecte a la resta de la zona euro. Però és aquest un motiu per jus­ti­fi­car que Ale­ma­nya hagi de cedir sobi­ra­nia cap a Itàlia i Espa­nya i altres països de la zona euro, els seus grans com­pra­dors? És un motiu per jus­ti­fi­car que els ciu­ta­dans ale­manys hagin de cedir un 8-9% del seu PIB cada any i de forma inde­fi­nida als països que els com­pren els seus pro­duc­tes? Algú s'atre­vi­ria a anar a veure la can­ce­llera Merkel i pro­po­sar-li això? No sem­bla que vagin en aquesta direcció les coses.

També se sent sovint la crítica que des de Cata­lu­nya es demana menys unió fis­cal en un moment en què la solució dels pro­ble­mes de la zona euro sem­bla dema­nar una més gran unió fis­cal. Però aquesta afir­mació és una fal·làcia perquè juga amb dife­rents sig­ni­fi­cats de l'expressió unió fis­cal. Per a la ZE, una més gran unió fis­cal implica que cada estat es res­pon­sa­bi­litzi dels seus comp­tes i fins i tot accepti forts con­trols externs per reduir els dèficits públics. Un cop això s'hagi acon­se­guit, la unió fis­cal es tra­dui­ria en el fet que una part del deute de cada país pogués ser ava­lat per la resta. Els països del cen­tre no volen que la zona euro cai­gui en el parany d'esde­ve­nir el que ano­me­nen una unió de trans­ferències. On els exces­sos d'uns hagin de ser pagats pels que no come­ten aquests exces­sos. I no per manca de soli­da­ri­tat, sinó perquè per­ju­di­ca­ria l'evo­lució de la pro­duc­ti­vi­tat de tota la zona euro en con­junt. Una hisenda fis­cal pròpia per a Cata­lu­nya és la manera de fugir d'aquest parany. Un parany que, com mos­tren els fets, ha afec­tat nega­ti­va­ment la pro­duc­ti­vi­tat de l'eco­no­mia espa­nyola i, per des­comp­tat, també de la cata­lana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.