Opinió

La dació en pagament

Generar l'expectativa que qualsevol somni es transforma en un dret és demagògia

Com que el govern espa­nyol és covard, no dirà el que sap i pensa sobre la dació en paga­ment. Ha vol­gut recu­pe­rar els braus (un tret iden­ti­tari de la Medi­terrània, si em per­me­ten) i se li ha colat Colau. Una per­sona que diu sense immu­tar-se que el 90 per cent de la població està a favor de la dació en paga­ment, o men­teix sabent-ho o és tan sòmines com totes les espo­ses amb Jaguars al garatge que hem cone­gut en els dar­rers temps. En tot cas, jo formo part de l'altre deu per cent.

Gene­rar l'expec­ta­tiva que qual­se­vol somni es trans­forma en un dret és demagògia. Es demana que la dació sigui retro­ac­tiva, afec­tant el prin­cipi cons­ti­tu­ci­o­nal que les nor­mes des­fa­vo­ra­bles no ho poden ser, i aquesta ho és per a la banca, sense dis­tinció en la seva ètica empre­sa­rial; se'm dirà que ens importa un rave el que per­ju­di­qui els bancs, i deu ser que en aquest moment de la pel·lícula ja ens és igual si no ens tor­nen a donar una hipo­teca, o que en dema­nar-ne una cobrin el doble o el tri­ple d'interès, que és el preu que es paga en països amb aquest sis­tema de préstec. Amb les ale­gries del sis­tema ame­ricà, molta gent de la que ara es queixa mai de la vida hau­ria pogut hipo­te­car-se.

Però els mals d'una dació retro­ac­tiva no aca­ben aquí. Al cost que per als pri­vats tin­drien les hipo­te­ques a par­tir d'ara s'hau­ria d'afe­gir la ferida a la ja mal­mesa cre­di­bi­li­tat total del sis­tema, perquè posa en dubte el que pro­ba­ble­ment és, junt amb la cele­ri­tat de la justícia, el prin­ci­pal fac­tor de pro­duc­ti­vi­tat d'un país, la seva segu­re­tat jurídica. El més pur estil Kirch­ner per gene­rar l'ine­xis­tent dret a l'habi­tatge a par­tir d'un encara més ine­xis­tent dret a l'habi­tatge de pro­pi­e­tat.

Però com QUE en sI mateixa no evita el des­no­na­ment, i per tant els tan des­gra­ci­ats casos de suïcidi, a la ILP del milió i mig de fir­mes es diu que a més la per­sona que donant l'habi­tatge es desentén del deute haurà de tenir dret a un llo­guer social durant cinc anys, si pot ser en el mateix habi­tatge. Quin sen­tit té seguir esforçant-se per pagar una hipo­teca de fa qua­tre dies (metàfora de qua­tre anys) que ja val més que el pis, si dei­xant-la caure tinc asse­gu­rat que s'ha aca­bat el mal­son i que durant cinc anys el preu de llo­guer serà de riure? Què importa la burla al que paga un llo­guer de mer­cat, o al que ja fa molt temps que paga reli­gi­o­sa­ment la hipo­teca, què importa la dis­tinció entre habi­tat­ges caprici, habi­tat­ges espe­cu­lació i habi­tat­ges refugi, entre poca­ver­go­nyes i esforçats, entre dili­gents i man­dro­sos?; què importa res, inclosa la deva­lu­ació del preu de tot el mer­cat immo­bi­li­ari, que tor­na­ria a dei­xar un altre gruix d'hipo­te­ques per sobre del que val el pis, si s'ha ins­tal·lat el mite que ser pobre és patent de noblesa? Fa massa temps que la classe mit­jana porta les pit­jors car­tes: els que han pro­pi­ciat la ini­ci­a­tiva res tenen a per­dre i els que la sig­nen per altru­isme no saben quanta sang inno­cent, quant esforç mai reco­ne­gut cos­ta­ria el tri­omf impro­ba­ble d'una mesura absurda com la pro­po­sada.

Ah! I per cert, par­lant de mites, té raó Cantó quan diu que els ani­mals no tenen drets. Pot­ser no va ser afor­tu­nat en les mane­res, però esti­mar les bèsties, que mol­tes vega­des sem­blen tenir més seny que les per­so­nes, no les fa titu­lars de drets, una cate­go­ria jurídica gene­rada per humans i sols apli­ca­ble a ells. En aquests temps en què anem per­dent a raig l'honor, la dig­ni­tat, la inti­mi­tat, el secret de les comu­ni­ca­ci­ons, la dimensió de la democràcia, en aquests temps de descrèdit moral i de manca abso­luta de soli­da­ri­tat, és nor­mal que s'arribi a l'absur­di­tat de con­fon­dre esti­mar i cui­dar les mas­co­tes i res­pec­tar la natura com a patri­moni de gene­ra­ci­ons futu­res amb supo­sats drets de pega. Temps de vacuïtat i de declivi, això mateix ja va pas­sar a Roma, on el cavall de Calígula va arri­bar a tenir més drets que bona part dels seus súbdits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.