Opinió

Fantasmes interessats

Quasi tots els països que s'han independitzat a Europa han crescut, fins i tot més que aquells dels quals es van separar

Dar­re­ra­ment ens pro­nos­ti­quen cala­mi­tats econòmiques de pro­por­ci­ons bíbli­ques. Alguns arri­ben a pre­dir que Cata­lu­nya perdrà entre el 30 i el 50% del seu PIB, cosa que fóra un autèntic des­as­tre econòmic i social. Són creïbles aques­tes autènti­ques apo­ca­lipsis econòmiques, o són sim­ple­ment un altre papu espa­nyo­lista per fer-nos por? Atès l'impacte d'unes tals pre­dic­ci­ons, tenim eines per tal de poder esbri­nar la seva soli­desa?

Afor­tu­na­da­ment, sÍ. D'espe­cu­la­ci­ons en pot fer qual­se­vol, però la història euro­pea recent ens for­neix de dades sòlides i reals de molts casos paral·lels de països que s'han inde­pen­dit­zat d'altres que no els volien dei­xar mar­xar. Així Estònia, Lituània, Letònia i Ucraïna es van inde­pen­dit­zar de Rússia, i Croàcia, Macedònia, Eslovènia i Mon­te­ne­gro, de Sèrbia. I com veu­rem tot seguit, la res­posta és sòlida i vibrant­ment posi­tiva. No obs­tant això, en ser la rea­li­tat rica i com­plexa, la res­posta també és rica en mati­sos.

Les dades uti­lit­za­des són del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI), i nor­mal­ment estan dis­po­ni­bles des de l'any imme­di­a­ta­ment poste­rior a la inde­pendència de cada país. Quan aquest no és el cas, s'han aga­fat tan aviat com han estat dis­po­ni­bles (és fora de l'abast d'aquest arti­cle gene­rar dades que el propi FMI no ha pogut obte­nir). La dada de referència uti­lit­zada és el pro­ducte inte­rior brut (PIB) de cada país a preus cons­tants. Això vol dir que s'eli­mina l'efecte de la inflació dels preus. Si no es fes (PIB a preus cor­rents), un país al qual al cap d'un any les coses cos­tes­sin el doble, cons­ta­ria com si hagués dupli­cat el seu PIB sense que s'hagués produït ni un clau més.

Si aga­fem aquest PIB a preus cons­tants i mirem els pri­mers 10 anys després de la inde­pendència de cada país, veiem que 5 d'aquests països van créixer entre el 2 i el 6% anual (!!), uns per­cen­tat­ges més que enve­ja­bles i ben lluny de la desgràcia econòmica (Mon­te­ne­gro també creix, però només fa 5 anys de la seva inde­pendència). Encara més, en els pri­mers 10 anys en què se'ls pot com­pa­rar direc­ta­ment amb els països dels quals es van inde­pen­dit­zar, tots ells crei­xen més que Rússia o Sèrbia. És a dir que els va anar bé, i millor que als països dels quals es van sepa­rar, car també el seu PIB per càpita en dòlars (per poder com­pa­rar) acaba sent supe­rior, o molt supe­rior, al cap d'aquests 10 anys. I cal subrat­llar que un d'ells, Croàcia, va expe­ri­men­tar aquest progrés a pesar de pas­sar un autèntic con­flicte bèl·lic amb Sèrbia i els seus satèl·lits durant aquest període.

Les dues úniques excep­ci­ons a aquesta foto tri­om­fant són Macedònia i Ucraïna. Macedònia, un país dels pobres de l'antiga Iugoslàvia, de dos mili­ons d'habi­tants i sense sor­tida al mar, ni creix ni cau (0% anual). L'únic país al qual cau el PIB, i molt (gai­rebé un 5% anual durant 10 anys), és a Ucraïna. Però aquesta és la Ucraïna aca­bada de sor­tir d'un imperi soviètic que acaba d'implo­si­o­nar i es des­in­te­gra. Un país deso­ri­en­tat que mira de fer la difi­cilíssima tran­sició de l'eco­no­mia pla­ni­fi­cada a la de mer­cat. I, com a referència, Rússia també cau en aquest període, si bé cau menys (un 1% anual).

Però és que és objec­ti­va­ment clar que, a la línia de sor­tida d'una hipotètica inde­pendència, Cata­lu­nya, tot i els indub­ta­bles defec­tes i les deficiències que tenim, està molt més ben situ­ada que cap altre d'aquests països: amb un PIB per càpita molt supe­rior al de cap d'aquests altres països; amb un sec­tor indus­trial que com­pe­teix de manera efec­tiva; expor­ta­dora; logísti­ca­ment clau; amb un enorme ganxo turístic; inte­grada i com­pli­dora amb tota la legis­lació euro­pea; i un llarg etcètera addi­ci­o­nal. La pri­mera con­clusió lògica és que a Cata­lu­nya li hau­ria de poder anar molt millor que a cap d'aquests altres països. I la segona, que totes aques­tes negres pre­dic­ci­ons econòmiques no són més que un papu, un més, per inten­tar fer-nos por i que ens tre­mo­lin les cames.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.