Opinió

Una cambra irrellevant

“Per què no segueix el PP l'exemple d'Irlanda
i proposa suprimir
el Senat?”

La cambra baixa del Parlament d'Irlanda ha començat a debatre aquesta setmana la proposta del govern per abolir el Senat. Ni més ni menys. En plena crisi econòmica, el govern irlandès tira pel dret i considera que és el moment de suprimir un fòrum“irrellevant”, “elitista” i “antiquat” que no té raó de ser en la política del segle XXI. D'aquesta manera s'estalviaria cada any uns 20 milions d'euros. Com es poden imaginar, els 60 senadors que integren la cambra –que no són triats pels ciutadans sinó pel govern i diferents institucions– no estan d'acord amb la mesura, que l'hauran de ratificar els irlandesos a l'octubre.

Vista la decisió del govern irlandès, un es pregunta si no podria acabar passant el mateix a l'Estat espanyol, perquè, ben mirat, per a què serveix el Senat? Tot i tenir atribuïdes un munt de funcions, a la pràctica qui té la paella pel mànec en matèria legislativa és el Congrés dels Diputats. Malgrat ser una cambra de representació territorial, no actua com a tal i els intents que hi ha hagut per fer-ho han fracassat estrepitosament perquè els dos partits hegemònics, PP i PSOE, mai han cregut en la necessitat d'una cambra d'aquestes característiques. Un té la sensació que es tracta d'una cambra on els partits col·loquen les velles glòries per no deixar-les al carrer. Una cambra amb 266 representants i amb pressupost per aquest any de 51,9 milions d'euros.

Ara que el PP vol reduir el nombre de regidors als ajuntaments, que planteja fer el mateix als parlaments autonòmics, per què no segueix l'exemple irlandès i proposa eliminar el Senat? De debò ens fa falta?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.