Opinió

Procés Constituent?

La situació en el marc espanyol no és nova

La nos­tra con­dició de soci­e­tat cons­ci­ent de la seva deca­pi­tació política i de la gra­ve­tat dels dèficits soci­als i democràtics que això com­porta fa que els sen­sors sobre la for­ta­lesa dels règims fun­ci­o­nin amb més cele­ri­tat. Aquí la gent sap que Espa­nya està vivint una greu crisi del règim ins­tau­rat a par­tir del 1977. El poder judi­cial està qüesti­o­nat per la seva poli­tit­zació que ha cul­mi­nat amb l'afi­li­ació par­ti­dista del pre­si­dent del TC amb el seu pre­si­dent recu­sat per les auto­no­mies de més pes polític. La monar­quia en hores molt bai­xes, i on tot l'enre­ves­sat sis­tema de talla­focs cre­ats pel Gabi­net Roca per evi­tar que la infanta acabi direc­ta­ment impli­cada en afers de cor­rupció, enerva la població, i pro­ba­ble­ment aca­barà fra­cas­sant, a la llum de les noves infor­ma­ci­ons apa­re­gu­des. El poder exe­cu­tiu amb majúscula i el par­tit que li dóna suport, embo­li­cats en un cas de finançament irre­gu­lar fruit de con­ces­si­ons d'obra pública i ser­veis. I molts exe­cu­tius de la trama sub­al­terna autonòmica i de la resta de par­tits pilars del règim, ferits de mort, sigui a Mallorca, Galícia, Cata­lu­nya, Anda­lu­sia, València o Cas­te­lla-la Manxa. I alguns òrgans legis­la­tius com el valencià, on el segon grup par­la­men­tari és el d'impu­tats, o on gent de relleu està impli­cada en afers fos­cos com el Camar­gacho-gate. Cap ins­ti­tució de les que han de garan­tir la divisió de poders i l'estat de dret fun­ci­ona. No hi ha regles de joc clares i des de la ciu­ta­da­nia es per­cep que s'impar­teix una justícia a mida del pes econòmic o polític.

Aquest pano­rama Goyesc de pin­tura negra comença a ser per­ce­but per seg­ments emer­gents a Espa­nya, però que ocu­pen encara la perifèria soci­o­e­lec­to­ral. Alguns fent-ne una lec­tura popu­lista i neo­au­to­ritària, com el Par­tit de Rosa Díez. D'altres amb ulls de l'extrema esquerra, com Izqui­erda Unida. A Cata­lu­nya, pel que dèiem abans, és una majo­ria social i la cen­tra­li­tat sociològica la que per­cep que Espa­nya i el seu règim estan en fallida total.

La situ­ació en el marc espa­nyol no és nova. Després de la impo­sició borbònica per les armes del 1707-1715, hi van haver tres res­tau­ra­ci­ons monàrqui­ques que cada vegada aca­ba­ren amb l'exili del suc­ces­sor. Fer­ran VII, res­tau­rat després del període francès i rati­fi­cat per les armes en la invasió dels 100.000 fills de Sant Lluís al ser­vei dels règims con­ser­va­dors d'Europa, va ser succeït per la reina Isa­bel II, que acabà a l'exili, després de nom­bro­sos escàndols polítics i econòmics, com la fallida del pri­mer sis­tema radial de fer­ro­car­rils. La 2a Res­tau­ració en la figura d'Alfons XII s'acabà després de l'escàndol dels nego­cis del seu fill Alfons XIII i dels mili­tars a les mines del Rif, i l'explosió social i política que abo­ca­ren el rei a una altra sor­tida mili­tar amb Primo de Rivera, i el seu exili poste­rior. Final­ment, el dic­ta­dor Franco, aliat de Hit­ler i Mus­so­lini, pro­picià la Ter­cera Res­tau­ració en Juan Car­los, que està en camí de ser el cicle més curt de totes les res­tau­ra­ci­ons ante­ri­ors. Amb un nou rei o príncep Felipe pre­des­ti­nat a l'exili.

La nove­tat, aquesta vegada, és que, en un marc euro­peu que blinda con­tra qual­se­vol intent de col­pisme mili­tar, la soci­e­tat cata­lana no està dis­po­sada ni a par­ti­ci­par en un nou procés cons­ti­tu­ent conduït des del poder amb aires gato­par­di­ans, com el que s'està coent en el lobby del pont aeri i certs poders mediàtics com El Mundo. Ni està dis­po­sada a sacri­fi­car-se i ser la carn de canó per pro­ta­go­nit­zar un procés cons­ti­tu­ent lide­rat per l'extrema esquerra a Espa­nya (mino­ritària soci­al­ment) sense cap pos­si­bi­li­tat de canvi de model d'Estat i abo­cant-se per quarta vegada a una con­tra­re­forma pro­ta­go­nit­zada per nous par­tits cre­ats ad hoc a les fal­di­lles de la casta extrac­tiva madri­le­nya que des de fa qua­tre-cents anys exer­ceix el seu domini de classe i naci­o­nal sobre les soci­e­tats naci­o­nals no espa­nyo­les de la península, i el domini de classe, apai­va­gat pel sub­sidi i la men­ja­dora de l'Estat, sobre les clas­ses popu­lars de la Gran Cas­te­lla. La soci­e­tat cata­lana, aquest cop, només pot assu­mir el seu propi procés cons­ti­tu­ent cap a una democràcia auto­de­ter­mi­nada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.