Opinió

El missatge de l'home de la ‘Kon-Tiki'

Explica la tenacitat i creativitat del que va ser organitzador d'expedicions pioneres a les Galápagos

L'estrena de la pel·lícula Kon-Tiki torna d'actu­a­li­tat la memòria del mític científic i explo­ra­dor noruec Thor Heyer­dahl (Lar­vik, 1914 - Colla Mic­heri, Itàlia, 2002), que va orga­nit­zar el famós rai el 1947 que va fer la tra­ves­sia del port d'El Callao fins a l'atol de Raroia, a la Polinèsia, amb l'ajuda dels vents ali­sis. Recordo que li vaig fer una de les dar­re­res entre­vis­tes el 5 de juny de 1999. L'asso­ci­ació Una Sola Terra el va con­vi­dar a fer una con­ferència al Saló de Cent durant el Dia Mun­dial del Medi Ambi­ent i una taula rodona poste­rior per par­lar de l'impacte ambi­en­tal del turisme.

Quin és el mis­satge que dona­ria a les gene­ra­ci­ons futu­res?, li vaig pre­gun­tar. La res­posta va ser una mena de tes­ta­ment ideològic con­tra la pro­li­fe­ració atòmica i l'absur­di­tat del crei­xe­ment il·limi­tat. I, entre altres refle­xi­ons, va dir: “La gent jove no s'ha de des­es­pe­rar. Ha de ser opti­mista, i ha d'ado­nar-se que totes les pos­si­bi­li­tats són aquí. Conec molta gent jove que ve i em diu: ‘Jo vull ser explo­ra­dor, però no hi ha res a explo­rar: el pol nord, el pol sud, les sel­ves, el desert: tot ha estat des­co­bert i explo­rat! De manera que... què podem fer?' Ales­ho­res jo els dic que estan mal infor­mats. Els fan creure que el nos­tre pla­neta ha estat explo­tat, que és avor­rit, que només neces­si­tem entre­te­ni­ment, i que si volem explo­rar hem d'anar a d'altres pla­ne­tes, i que si no podem anar allà, doncs molt bé, ales­ho­res creem entre­te­ni­ment arti­fi­cial, de per­so­nes fent la guerra de les galàxies... els duen fora de la rea­li­tat. Contrària­ment, si vols explo­rar, has de saber que fins i tot a la superfície del pla­neta pots tro­bar-hi coses, si tens els ulls oberts.”

Als seus 85 anys Thor no havia per­dut la seva capa­ci­tat per inda­gar. I la va exer­cir durant la seva estada a Bar­ce­lona. Va dema­nar-me que l'acom­panyés a casa de Josep Por­ter i Rovira, l'il·lus­tre lli­bre­ter i bibliòfil, per rebre infor­mació sobre la cata­la­ni­tat de Cristòfol Colom i sobre la ruta que havia seguit el famós mapa de Vinlàndia, actu­al­ment pro­pi­e­tat de la Uni­ver­si­tat de Yale, que demos­trava que els víkings van arri­bar al Nou Món abans que Colom.

La pri­mera vegada que Thor Heyer­dahl havia visi­tat Cata­lu­nya va ser el 1951 per entre­vis­tar-se amb Josep Zen­drera, el pro­pi­e­tari de l'edi­to­rial Joven­tut que havia publi­cat L'expe­dició del Kon-Tiki, best-seller traduït a 67 llengües, entre elles el català per Ramon Folch i Cama­rasa.

Thor s'havia ini­ciat en el risc llui­tant con­tra l'ocu­pació nazi de la seva pàtria junt amb Kunt M. Hau­gland, a qui va conèixer en els camps d'entre­na­ment ali­ats a Angla­terra, i Tors­tein Raaby, dos dels sis mem­bres (junt amb Bengt Dani­els­son, Erik Hes­sel­berg i Her­man Wat­zin­ger) que van inte­grar la tri­pu­lació del Kon-Tiki, i que havien par­ti­ci­pat en el sabo­tatge con­tra les ins­tal·laci­ons de Norsk Hydro, una indústria noru­ega que estava pro­duint aigua pesant amb la qual Hit­ler volia fabri­car la bomba atòmica.

Ara Kon-Tiki, dels direc­tors noru­ecs Joac­him Ron­ning i Espen Sand­berg, nomi­nada a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, ens explica la tena­ci­tat i cre­a­ti­vi­tat del que va ser orga­nit­za­dor d'expe­di­ci­ons pio­ne­res a les Galápagos, Illa de Pas­qua (a la cam­pa­nya arqueològica del 1987 hi van par­ti­ci­par els cata­lans Antoni Puja­dor i Fran­cesc Amorós) i Mal­di­ves; els rais Ra I, Ra II i Tigris; el pro­jecte arqueològic de Tucumé, al Perú, i, final­ment, el des­co­bri­ment de les piràmides esca­lo­na­des dels guan­xes a la vall de Güimar a Tene­rife, on va pas­sar els seus dar­rers anys junt amb la seva ter­cera muller, l'actriu Jac­que­line Beer.

Con­si­dero que totes les deli­ci­o­ses obres de Thor hau­rien de ser edi­ta­des en català perquè en totes elles (espe­ci­al­ment Green was the Earth on the Seventh Day, Verda va ser la Terra en el setè dia) hi ha un mis­satge uni­ver­sal: l'eco­lo­gia no és el pro­blema, és la solució del fals mite del crei­xe­ment espo­li­a­dor que ens ha conduït a l'escal­fa­ment glo­bal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.