de reüll

La por de preguntar

Un ajuntament pot assumir competències que no li corresponen, com construir llars d'infants, però no pot fer una consulta

Veig amb estupefacció com arriba via teletip una notícia d'agència que anuncia que l'Estat ha interposat un recurs contra la consulta sobre la independència de Catalunya que Arenys de Munt ha previst fer el proper 13 de setembre. Increïble, però lamentablement previsible. El municipi maresmenc era el primer de tot el Principat que havia plantejat un referèndum d'aquestes característiques. I, fins ara, la polèmica s'havia centrat en la resposta per avançat que ja ha provocat. Falange (Española y de la JONS) –i encara existeix?– ha convocat una manifestació Por la libertad de toda España en contra d'una consulta que consideren una agressió en tota regla a allò d'Una grande y libre pel mateix dia. La preocupació de l'Ajuntament –fins ahir– se centrava en els possibles aldarulls, ja que grups independentistes han anunciat mobilitzacions de resposta a la Falange. Polèmica amunt i avall sobre si el Departament d'Interior pot prohibir o no la mobilització d'aquest partit legal –i no, diu que no ho pot fer–,ara resulta que l'Estat el que pretén impedir és la consulta! El progressista govern del PSOE empara les reivindicacions de Falange i coincideix amb Ciutadans i el PP que aquest referèndum no s'adequa a la legalitat. Una de les excuses és que Arenys de Munt incompleix l'article 66 de la llei de bases de règim local, la que regula el funcionament de les corporacions municipals. L'article –coartada– diu que els actes que excedeixin de les competències locals poden ser impugnats per l'Estat. Només s'aplica quan convé. Resulta que un ajuntament pot assumir competències de la Generalitat i de l'Estat que no li corresponen –amb la consegüent despesa–, com ara construir i gestionar llars d'infants i gosseres, però només es considera que sobrepassa les matèries que li són pròpies quan convoca una consulta. I si la pregunta és sobre l'autodeterminació, s'encenen totes les alarmes.

La conclusió és que fa por preguntar als ciutadans. I si fa por preguntar als ciutadans fa por la democràcia. I en això no hi ha diferències entre el PP i el PSOE, tot i que aquest últim s'ompli la boca de pluralitat, diversitat o del que els socialistes vulguin dir quan parlen d'un model d'estat que, a l'hora de la veritat, comparteixen amb els populars. La llei de consultes està en tramitació al Parlament i és la que teòricament ha d'obrir la porta a un eventual referèndum general sobre la independència, per autorització divina de l'Estat, és clar. Algú s'ho imagina?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.