Opinió

A la tres

Bombolla

“Els ingredients que expliquen
la crisi que vivim
són en la història”

L'economista nord-americà John Kenneth Galbraith va calcular que les grans crisis financeres apareixen cada quaranta anys, perquè això és el que tarda a desaparèixer la generació que va patir les seves conseqüències més dures. Invariablement, els successors sempre es consideren més llestos. Amb la perspectiva del temps i l'explicació detallada dels fets, aquesta generació tan desvetllada es pregunta com és que els seus avis no van saber veure el que els queia al damunt. Llavors fan acudits i es diuen, mentre degusten la llagosta al seu restaurant, que això, a ells, no els passarà mai.

Però sí que els passa, sí; perquè, de crisis financeres i de bombolles, ja n'hem conegut un munt. La primera va ser al segle XVII, quan els bulbs de la tulipa holandesa es van posar de moda. Tant, que alguns es van enfilar fins a 90.000 florins, quan el salari mitjà no passava dels 400 florins. La bombolla va esclatar un febrer del 1637 i va portar els Països Baixos a la fallida.

Fins a l'aparició de la bombolla més famosa, la del 1929, França i Anglaterra també van viure catàstrofes econòmiques que s'expliquen perquè les companyies implicades amagaven informació i així captaven capitals d'uns incauts que, entre nosaltres, es creien molt llestos. El 1980, el Japó va viure una crisi immobiliària de deu anys que és considerada una de les bombolles especulatives més grans de la història moderna. Aquí en vam prendre exemple? Com si sentíssim ploure. Fins que va tronar, i de valent.

Tots els ingredients que expliquen la crisi que vivim a Europa són en la història: creure que un producte no baixarà mai de preu, que la informació financera és sempre exacta i, sobretot, que qui no es fa ric és perquè és un ximple.

Hi ha solució? Doncs no ho sé, mentre aquí es continuïn rescatant bancs amb els nostres sacrificis en comptes de seguir l'exemple dels Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia