Opinió

De set en set

Endavant

Tot és prou complex, però seguim endavant. Avui, potser ara, fem l'enèsima demostració de força, autoconvocats per una societat civil que es demostra la més activa de les que es fan i es desfan. El camí és costerut però no té retorn.

Ningú no havia dit que això seria fàcil i s'ha de reconèixer que els partits favorables a la consulta han treballat per mantenir el compromís unitari, conscients del moment històric, un temps apassionant amb un horitzó que perfila molts somnis de futur. Segur, hi ha un temps per a cada cosa i ara és el temps dels valents.

Potser els que hem pujat al tren del procés hem estat un xic ingenus magnificant el compromís unitari dels partits catalans, quan els trets diferencials de cadascun d'ells són lògics –per això són partits– i fins naturals. El component ideològic, els equilibris amb la militància, les percepcions electorals, les pròpies pors a nous escenaris... Tot són elements que entortolliguen els debats dins els partits, segrestats per les seves dinàmiques de funcionament. I, fins al proppassat dilluns, el compromís amb el dret a decidir ha amagat moltes discrepàncies, perfectament legítimes, del bloc unitari.

Amb tot, en aquesta cursa hi ha un element nou que no sé si les formacions polítiques han valorat en la seva magnitud: la societat civil és el motor del procés i ha esdevingut peça fonamental en el seu desenvolupament. Encara més, el moviment civil ha generat la potència d'un tsunami que pot escombrar qualsevol ideologia timorata, projectant un protagonisme diàfan en la construcció d'una nova societat catalana. I, en aquesta nova lògica, pot passar que els partits que dubtin, o que baixin del carro, quedin malparats en un racó de la cuneta.

Tot és canviant i un procés tan accelerat
a vegades demana una petita aturada, senzillament per prendre aire i tornar-hi. Però
el calendari és curt i l'aturada ha de ser
curta, potser de dies, potser d'hores. Hem
de seguir endavant i, malgrat que no sigui
el que volíem, el 9-N és un nou pas que cal aprofitar, segurament exigint que hi hagi un compromís clar de convocar eleccions a curt termini i, tenint com a fita una DUI que serà la definitiva plasmació d'un munt de desitjos col·lectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia