Opinió

El far de Kirk Douglas

El conseller Santi Vila té sobre la taula dos temes polèmics que contenen
el passat i el futur de la nostra Costa Brava

La casualitat ha fet que Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat –allò que sense garlandes innecessàries sempre havíem anomenat Medi Ambient– tingui ara mateix damunt de la taula dos temes que esperen el veredicte del poder. Comparat amb l'altre, un dels temes pot semblar menor, però per a les persones directament implicades és el més important del món.

Avui Llafranc s'ha despertat sota l'esplendidesa d'un sol de novembre que no escalfa però enlluerna. Sense estiu no hi ha gent, gairebé sembla que tampoc existeixin habitants en aquest poble arrecerat que un dia va ser destinació obligada per a Sofia Loren, Kirk Douglas o Elisabeth Taylor, per posar només tres exemples de la constel·lació d'estrelles que als anys seixanta acudien a les festes del mític hotel Llafranc. Aquests dies l'hotel està tancat per vacances i els paletes piquen fort amb el martell perquè s'ha de canviar tot el terra. Carles Bisbe, el nebot del gitano de la Costa Brava que va ser l'ànima dels antics saraus, m'obre les portes per mostrar-me els plafons on estan exposades les fotografies de totes aquelles celebritats. És el testimoni gràfic d'una Costa Brava que ara lluita per recuperar la glòria del passat. El turisme fluixeja i els famosos ja no abunden, però els negocis tiren endavant i es reinventen. Com l'hotel Llafranc, que la temporada vinent estrenarà terra nou i, si tot va bé, recuperarà el Còctel d'en Rambo, és a dir de Carles Bisbe. L'estiu passat, una ordre d'última hora de la Generalitat va obligar a suspendre una festa que durant els últims vint-i-cinc anys havia fet reviure l'èxit de convocatòria dels oncles. Li van dir que congregava massa gent i que les autoritats temien que algun dia l'espectacle es descontrolés, però ell s'ha ofert a aplicar les mesures de seguretat que calguin. Més al nord, al cap de Creus, Ferran Adrià espera el vist i plau final per poder reinventar El Bulli, tot i les normatives de protecció natural que a dreta llei no ho haurien de permetre. En aquest cas, però, la Generalitat considera que pot fer els ulls grossos perquè el projecte té una repercussió internacional que beneficiarà el país sencer. Prop de l'antic Bulli, Kirk Douglas hi va anar a rodar La llum de la fi del món a principis dels anys setanta. El far construït durant el rodatge va ser posteriorment enderrocat perquè trobaven que feia lleig. Kirk Douglas no ha tornat més a la Costa Brava però sembla que s'ho miri tot des de la foto penjada al plafó de l'hotel Llafranc. No té far, però encara té hotel, i segurament no entendria que en aquesta nova Costa Brava que es reinventa hi tingui cabuda la Bullifoundation de Ferran Adrià i, en canvi, en Rambo s'hagi de quedar sense el seu còctel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.