Opinió

De set en set

Ubasart

Podem ja té la seva secretària general catalana, després que el passat cap de setmana va elegir Gemma Ubasart per donar el toc nacional a un projecte estatal rupturista. Amb l'elecció, la nova formació assegura l'organigrama de funcionament, tot i haver de conviure amb les incerteses d'una militància poc definida i fins consells ciutadans de poblacions importants sotmesos a impugnacions complicades. Ubasart és davant una eina que cal afinar i, segur, se li gira feina.

La secretària general no és nova en l'univers polític català, ja que va treballar en complicitat amb les CUP i va ser regidora per les Candidatures Alternatives del Vallès al seu poble natal. Ella coneix el territori i sap que, ara i aquí, el sobiranisme ocupa una part importantíssima del debat del país i que a la seva incipient formació s'apleguen dues sensibilitats divergents, fins oposades: la pròpiament independentista i la que no en vol saber res, de l'independentisme. Per això els equilibris es mengen molts discursos, en una volguda ambigüitat que tots saben a què atribuir.

En l'acte de l'escrutini i en posteriors declaracions, Ubasart ha afirmat que el seu partit està a favor del dret a decidir i que defensarà una consulta feta a Catalunya i pels catalans. És un pas endavant, ja que els dos grans partits estatals mai no han anat tan lluny, i tot fa preveure que amb una presència important de Podem a l'Estat, el canvi d'interlocutors pot significar un avenç molt important en el projecte nacional. Però Ubasart també ha dit que la qüestió sobiranista ha d'anar de bracet del tema social i de la radicalitat democràtica. Una aportació important en el debat general català, ja que molta gent que vol una Catalunya independent no està a favor de qualsevol tipus d'independència. Amb tot, la nova secretària general haurà d'explicar amb molt detall les diferències del seu discurs del d'Iniciativa i també haurà de cohesionar els seus en l'acceptació d'un programa comú per a Catalunya. I tindrà el repte de torejar independentistes i unitaris, que es troben amb un nou convidat incòmode i atrevit que no era esperat en aquest xoc de voluntats. Sort, Gemma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia