Opinió

Xocolata espessa

Convèncer els impermeables

La fase final del procés català cap a la independència es lliurarà en una altra dimensió. Catalunya és un país on conviuen dues capes superposades, com aquelles novel·les de ciència-ficció en què dues dimensions comparteixen l'espai però no entren en contacte. Hi ha una dimensió amb un marc de referència català, que consumeix productes culturals catalans (en la llengua que sigui) i que ha viscut l'evolució del procés amb interès. Els habitants d'aquesta primera dimensió ja tenen una posició presa respecte a la independència, a favor o en contra. Poca cosa es pot fer per convèncer els que ja tenen clar que una Catalunya independent és inviable.

La segona dimensió viu amb un marc de referència espanyol. Comparteix el mateix espai, Catalunya, però veu només canals de televisió amb seu a Madrid, llegeix diaris i revistes d'àmbit espanyol, segueix referents espanyols a les xarxes socials, etcètera. Els catalans que viuen en aquesta segona dimensió només han tingut un contacte tangencial amb el procés, i en tot cas només han escoltat les opinions dels debats a La Sexta o Telecinco, dels columnistes d'El País o El Mundo, i les tertúlies de la SER o la COPE. Aquesta gent són impermeables a totes les accions que s'han fet per ampliar la base de suport ciutadà a la independència, incloent-hi les dirigides als catalans castellanoparlants. Ens juguem la independència en les eleccions municipals i les del 27-S. Convèncer els impermeables és la màxima prioritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia