Opinió

Ara torno

Li contesto, senyor Forbes

Determinats mitjans han difós un article publicat a la revista ‘Forbes' i han conclòs que és la revista ‘Forbes' la que diu que “la independència de Catalunya no beneficiaria ningú”, tot i que és un article signat per Daniel Runde, que ell mateix es defineix com a especialista en desenvolupament internacional i que ha treballat, entre altres feines lligades al partit republicà dels Estats Units, en l'última administració Bush. Aclarit això, anem al text, senyor Runde, o senyor Forbes (per B.C. Forbes, el fundador). “L'economia de Catalunya patiria un cop dur. Els catalans haurien d'assumir una part important del deute d'Espanya. Aquest repte seria encara més complicat per la necessitat de trobar una divisa diferent de l'euro, ja que Espanya vetaria l'entrada de Catalunya a la unió monetària”, diu Runde/Forbes. Miri, som honestos i assumiríem la part de deute que ens pertoca. I si Espanya vol cobrar-la, faria bé de no vetar. Si més no, els seus socis europeus li recomanarien no fer-ho si és que vol ser un estat mínimament solvent després de perdre el 20% del PIB.

Diu moltes més coses, el senyor Forbes, però hi ha un argument tan poc democràtic com és potinejar el referèndum d'Escòcia: “Fa menys d'un any, i davant una decisió similar sobre la independència, el 55% dels escocesos van votar en contra d'abandonar el Regne Unit.” Sí, senyor Forbes, però ells van poder votar i, per la mateixa regla de tres, un 45% estaven disposats a assumir el repte. I han acceptat la derrota, però no vol dir que estiguin equivocats, com vostè insinua.

La seva conclusió és que “una potencial ruptura entre Catalunya i Espanya no beneficia els Estats Units, ni Europa, ni Espanya, ni en últim terme Catalunya”. No entraré en els efectes que pot tenir en els Estats Units o Europa, perquè l'especialista internacional és vostè, i em salto Espanya, però una cosa sí que li asseguro, que és definitiva: els beneficis per a Catalunya tenen poc a veure amb tot el que vostè diu, senyor Forbes. Els catalans que volem la independència som conscients que no és un camí fàcil en termes econòmics ni polítics, però estem disposats a afrontar-lo i esperem ser majoria per fer-lo. Però sí que tenim claríssim que el gran benefici per als catalans és de salut. De salut mental, concretament. De poder deixar d'estar sotmesos d'una vegada a la contaminació mental que suposa continuar pertanyent políticament a Espanya. Ja no és només una qüestió econòmica, ni política, ni tan sols cultural. És una qüestió integral, humana, de dignitat i necessitat personal i col·lectiva. I si això no és un benefici, expliqui-m'ho, senyor Forbes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.