Opinió

La columna

Vacunats

La lliga contra la vacuna va rebre molta munició gràcies a un estudi del doctor Andrew Wakefield

Jo, en les qüestions de salut, sóc molt poc amic de les mitges tintes, com comprovaran ara mateix. Si avui dia està eradicada la verola, una malaltia que fa dos segles era la causa de l'extinció de poblacions senceres o gairebé (com la d'Islàndia), és gràcies als treballs del cirurgià Edward Jenner qui, per cert, ja haver d'entomar els atacs de la lliga antivacunació, en realitat boticaris que veien amenaçat el seu negoci de remeis inútils. Si avui dia la mortalitat infantil a Catalunya és una de les més baixes del món, quan fa un centenar d'anys era la més elevada d'Europa després de la de Rússia, també és en gran part gràcies a les vacunes.

La lliga moderna contra la vacuna va rebre molta munició gràcies a un estudi del doctor Andrew Wakefield, qui va voler relacionar l'administració de vacunes amb els casos d'autisme. Després es va comprovar que l'estudi no respectava cap principi de l'ètica ni de la praxi científica i que, a sobre, Wakefield tenia interessos en un laboratori que volia desacreditar un competidor que fabricava la vacuna que presumptament causava l'autisme. Wakefield va ser expulsat del col·legi britànic de metges, però el seu estudi se segueix invocant com si fos la paraula de Déu.

També s'invoquen passats accidents letals. Uns accidents que s'expliquen per una mala preparació o manipulació, però no per la vacuna en ella mateixa. I que avui dia, amb els controls i protocols que s'han de superar i respectar són pràcticament impossibles que es repeteixin. Compari's, a més, la taxa de mortalitat que representen aquests casos –tràgics, però mínims– en relació amb la causada per una infecció quan no existia vacuna, que sovint arribava al 70%.

No dic que un hagi de vacunar els fills contra totes les malalties hagudes i per haver, però sí contra aquelles que poden posar en risc greu les seves vides.

I abans que a algú se li acudeixi alguna explicació facileta de la meva defensa del sistema de vacunes ja els aclareixo que a mi em paga el grup Hermes, no cap laboratori farmacèutic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia