Opinió

La columna

Colau i l'AMI

L'adhesió a l'AMI no interessa l'electorat de BComú. Però, si s'absté en bloc, perd una oportunitat

Bona part del triomf de Barcelona en Comú (BComú) en les municipals es deu al fet que va saber mobilitzar un electorat clarament abstencionista –més aviat per desencantament– en molts barris de la capital catalana. Aquest fet va ser estudiat per BComú i, per tant, sap perfectament què ha de dir i què ha de fer per continuar connectat a aquest públic. I el partit que lidera Ada Colau sap perfectament que el tema sobiranista, a aquest vot, doncs ni fu ni fa, per dir-ho suaument. L'adhesió a l'AMI no és un tema que preocupi el seu electorat, vaja. BComú va néixer d'una amalgama de grups i partits enganxats per l'efecte cola de Colau. I aquí hi ha independentistes, de Procés Constituent, d'EUiA i, fins i tot, de Podem. Però, ideològicament allunyats de l'AMI. Fa uns dies Cornellà en Comú es va abstenir en la mateixa moció d'adhesió a l'AMI, proposada allà per ERC. En els seus arguments per fer-ho va defensar que l'AMI usa arguments purament economicistes, obviant l'espoli de classes, i que és una entitat “hegemonitzada per CDC”. Cornellà en Comú també vol un referèndum. Arguments que, segur, signaria BComú. I hi sumaria la denúncia de tacticisme per als tres partits que promouen el ple extraordinari, la CUP, ERC i CiU. Tacticisme, però, que també hi serà si l'opció és l'abstenció.

Però si finalment BComú opta per aquesta abstenció i no donar llibertat de vot, a banda de fer un pas més en la seva immersió en el sistema de partits tradicional (obligarà els 11 regidors a abstenir-se), perdrà una oportunitat d'aprofundir en la democràcia. És més democràtic –en aquest cas i en tots, és cert– que cada regidor voti segons la seva consciència i no pas pel què han decidit els ideòlegs d'un partit. A més, l'abstenció en política és mantenir el que hi ha, l'statu quo. En tot cas, és cert que el programa electoral de BComú era ben clar i que defensava que l'adhesió a l'AMI s'havia de consultar als veïns de la ciutat. Aquesta és l'altra opció que tindria el partit de Colau, abstenir-se però anunciar, ja, la data en què se celebrarà aquesta consulta a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia