Keep calm
Titot
una novel·la centrada
en Guillem de Breguedà
Als anys vuitanta, quan l'independentisme derrotat en la Transició només era capaç d'arreplegar uns pocs centenars de persones en les seves convocatòries, Francesc Ribera, Titot, ja hi era. A començaments dels anys noranta, quan aquell jutge anomenat Baltasar Garzón va encapçalar una operació contra la dissidència que va dur a la detenció de més de cinquanta ciutadans de casa nostra, el Titot encara hi era. I ara, ben entrat el segle XXI, quan el desig de separació amb Espanya omple Meridianes, el Titot hi continua sent.
I mentrestant, aquest homenot ha estat present en incomptables iniciatives polítiques i culturals. I mentrestant, ha passejat les seves cançons per tots els pobles de casa nostra, des de Salses fins a Guardamar, ja sigui en les versions Brams, Mesclat, Aramateix, Dijous Paella, sol o acompanyat del seu inseparable David Rosell. I mentrestant ha ajudat a consolidar la CUP i ha esdevingut regidor de la primera capital de comarca on aquesta opció ostenta el govern: Berga.
I ara, en ple 2015, quan el país s'ha girat com un mitjó, el Titot fa un nou pas endavant i ens presenta una novel·la centrada en un dels personatges més bandarres de la nostra història medieval: Guillem de Berguedà, el gran trobador per al qual “posseir una dona no era el punt culminant de l'intriga amorosa, sinó una estació apetitosa cap al màxim plaer: assabentar-ne el cornut”. Amb un llenguatge acurat i un ritme trepidant, amb L'assassinat de Guillem de Berguedà (Ara Llibres), el Titot ens submergeix en un thriller medieval amb un final antològic.
I tot això a través d'un personatge tan important com irreverent. Un poeta enfrontat al poder de la seva època que criticava sense embuts personatges tan poderosos com ara el bisbe d'Urgell i el rei Alfons I el Cast. Ai, les crítiques al poder! En plena hegemonia pujolista, recorden Brams cantant allò de “Jordi Pujol, sexe, droga i rock-and-roll”?