FEM UN CAFÈ?
Llibres ‘indie'
A Besalú s'hi fan tantes activitats al cap de l'any que no sabria pas dir quina és la més important i, pugeu-hi de peus, tampoc no ens hi posaríem pas d'acord. Potser amb una sí, que ni diré per no encetar una discussió de torracollons.
LiberisLiber és de les cinc que triaria en primer lloc, sí. És una fira de llibres, de llibres i prou. Sense xurros, formatges, botifarres, patés, mel, gorres de llana, bijuteria, herbes i artesania diversa. No li calen més activitats paral·leles que les pròpies del món editorial.
El primer cap de setmana d'octubre, Besalú sol fer molt de goig, gràcies a aquesta fira d'editorials independents, iniciada el 2010 amb només deu parades. Aquest any el Prat de Sant Pere era atapeït per 44 editorials, curoses, curioses i sensibles, d'Aragó, Balears, Galícia, Madrid, el País Valencià i, principalment, de Catalunya. I per una gentada amb tendències bulíbriques. Fins i tot, va ploure un parell de ruixats violents i inoportuns i ni això no va espantar ningú.
L'ambient era guapíssim, de camaraderia. I, a més, hi va haver negoci. ¿Qui diu que no es llegeix?
La majoria dels títols de les editorials presents a Besalú no solen arribar a les lleixes de les llibreries comercials dels passeigs de les grans ciutats i dels centres comercials, ni a la majoria de llibreries i papereries de poble o barri. Les grans editorials tenen pressuposts inabastables i la seva estratègia es basa més en el màrqueting que no pas en la qualitat literària del producte; compte, que si poden fitxar algun talent nascut d'una editorial indie no se n'estan. Fan campanyes d'abast planetari, mitjançant totes les plataformes de comunicació a què tenen accés i de les quals
sovint en són propietaris: diaris, revistes, ràdios, tele, portals d'internet…
Miquel-Àngel Codes-Luna acaba de ser pare d'un nen, el primer. Li diran Bernat, com en Tallaferro. Té quatre llibres i un arbre plantat, un nesprer enorme i vigorós.
I sis edicions de LiberisLiber.
È d'Olot i historiador de l'art.
I, com diria un gran pròcer de Besalú i amic, és un emprenedor.
En Codes-Luna va engendrar la fira d'editorials independents de Besalú de casualitat, arran d'una conversa amb un seu amic que un dia va voler muntar una editorial de poesia, en comptes de seguir la via lògica de la seva formació musical. Li va servir per descobrir la realitat de les petites editorials, amb una manca enorme d'aparador, de projecció al públic. Va veure que podria fer una fira guapíssima d'editors indie. I el temps li ha donat la raó.
Els editors solen ser lectors compulsius, escriptors sensibles. Apassionats. Editen el que els agrada llegir. Garanteixen una qualitat literària extraordinària. Són conscients que alguns dels seus llibres, si arribessin al circuit podrien ser grans best-sellers. Les seves obres no són pas totes novetats del segle XXI; també n'editen de descatalogades, lliures de drets, de les que ja no interessen a les majors, excepte per col·leccions en fascicles.
Molts d'aquests editors tenen problemes amb la distribució i dificultats per arribar a les llibreries i a les biblioteques públiques.
Em consta que una part de l'èxit d'aquest any ha estat el projecte del Departament de Cultura mitjançant el qual 65 biblioteques van rebre 500 euros per comprar obra en vuit fires de llibres que se celebren a Catalunya per enfortir el seu vincle amb els editors i llibreters de Catalunya. Nou biblioteques de les comarques gironines van ser a Besalú: Sant Feliu de Pallerols, Banyoles, Puigcerdà, Figueres, Ripoll, la Bisbal, Olot,
Girona i la local. En una activitat dissabte van explicar quines obres havien comprat i per què.
Una de les gràcies de la fira de Besalú és la possibilitat de trobar l'editor darrere el taulell, de tractar-hi sense intermediaris, de saber per què ho publica i a quin lector ho dirigeix. L'altra gràcia és l'atapeït programa d'activitats paral·leles, de presentacions i conferències, de taules rodones, de batalles poètiques entre els rapsodes Susanna Rafart, Jaume C. Pons Alorda, Anna Gual, Salem Zenia, Lucia Pietrelli i Lluís Riera, o d'un debat serè, però intens, sobre l'actualitat coent entre David Fernàndez i Manuel Milián Mestre, de quasi tres hores, amb el suport del públic. I, fins i tot,
hi van fer un concert recital Biel Mesquida, Maria del Mar Bonet i el músic Dani Espasa.
Fina Pont, bibliotecària de la Ramon Vidal de Besalú, celebrava l'èxit. Un èxit que es mesura per la qualitat i no pas per multituds.
Una altra de les gràcies (i potser casualitat) és la instal·lació a Besalú d'Edicions Sidillà, amb botiga i magatzem a la plaça dels jueus, just al costat de la sinagoga. Ho celebro. I ara que en vinguin més i que Besalú esdevingui un hub editorial, un niu de llibreries de nou, de vell i d'ocasió,
com ho són Montoliu, a l'Aude, Hay-on-Wye, a País de Gal·les, ciutats del llibre, o la vila del llibre de Bellprat, a l'Anoia.
De fet, Hay-on-Wye va ser
la font d'inspiració de Codes-
Luna, que anhela fer de Besalú
un punt internacional de l'edició independent. Ara falta que les institucions hi donin un suport més generós.