El Museu de la Batalla de l'Ebre
Dimarts passat es va complir una de les aspiracions que engloben esperances de molta gent, moltíssima gent. Una esperança feta realitat en ser aprovat pel govern de la Generalitat la transformació en museu del Centre d'Interpretació 115 Dies, situat a Corbera d'Ebre (Terra Alta). La batalla de l'Ebre, dins el conjunt de la Guerra Civil espanyola, fou una fita de la nostra història contemporània, nacional, estatal i internacional, tan i tan propera, que marca encara el nostre present de forma transversal i intergeneracional.
S'ha reconegut l'esforç, no sempre apreciat i de vegades ignorat, de la població del territori de les Terres de l'Ebre, dels qui malden per la memòria històrica, dels qui han treballat per preservar com un bé extraordinari el retre homenatge cultural i social, fins la reflexió ideològica i política, per recordar tots aquells que van perdre la vida, la joventut o moltes il·lusions en una de les batalles, la més fonamental de la Guerra Civil, la batalla de l'Ebre.
El Centre d'Interpretació 115 dies és una exposició permanent, va ser impulsada per l'Ajuntament de Corbera d'Ebre, que posteriorment va rebre el suport de la Generalitat, ara en funció del Departament de Governació i Relacions Institucionals, del Memorial Democràtic i del Consell Comarcal. La idea motriu és que hom se submergeixi en la idea del que foren gairebé quatre mesos de combats, entre el 25 de juliol i el 16 de novembre del 1938, durant els quals es va desenvolupar aquest enfrontament decisiu de la Guerra Civil. Decisiu per l'enfrontament entre el franquisme, la versió tosca i brutal del feixisme a Espanya, i un conglomerat de lluitadors. Republicans, catalanistes, anarquistes comunistes, socialistes, també catòlics i moderats de tot ordre.
Cal recordar, no ho fa així la història oficial espanyola, que la gran majoria de la tropa combatent estava quintada a Catalunya, aleshores separada de la resta
de l'Estat per l'avenç militar territorial de les tropes franquistes. El que hom coneix com “la quinta del biberó”, amb molts nois que no tenien encara 18 anys i “la quinta del sac”, homes d'edat madura fora de tota lògica militar. I un afegitó massa oblidat,
la representació d'una joventut d'arreu
del món que en les Brigades Internacionals defensaven la democràcia davant el totalitarisme.
La notícia és important per la cultura de la pau, per educar en la convivència i el diàleg, per la concòrdia general entre visions polítiques no coincidents o fins i tot entre adversaris. El Comebe (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre) integra els ajuntaments de Batea, Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella, Gandesa, Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs, Ascó, Flix i Móra d'Ebre. Aporten centres d'interpretació i espais històrics. D'aquest darrer punt és bo saber que per dimensions és un dels més grans del món. Un lloc d'obligat coneixement per a qualsevol persona defensora de la cultura, de la història i de la memòria històrica. Un lloc on Catalunya dignifica la gent que ha lluitat per ella fins arribar al sacrifici de la vida.
Els espais de la Batalla de l'Ebre és una acció que vol dinamitzar consciències. És cultura, és patrimoni, és també desenvolupament econòmic per a un territori. És el reconeixement de la necessitat d'invertir en cultura per contrarestar el molt perdut per la destrucció de la guerra. En camps i destrucció, en vides humanes. L'objectiu del Comebe és la recuperació de la memòria històrica de la batalla de l'Ebre i la dinamització de tots aquells projectes i accions que ajudin a la seva difusió i coneixement.
Com deia Joan Sales, la terra mai pot mentir.