opinió

Una incoherència rere l'altra

L'autora es mostra contrària a la proposta de l'Ajuntament de l'Escala sobre la ubicació de la biblioteca

En política s'ha de tenir coherència. I tinguem present que els problemes d'avui són conseqüència de les males solucions d'ahir

La ubicació de la nova biblioteca de l'Escala s'ha convertit en un tema estel·lar a les sobretaules de les llars escalenques. L'equip de govern del mandat passat, format per CiU i el PSC, havia redactat, aprovat i posat a licitació un projecte de biblioteca, que s'havia de construir als terrenys que va comprar el consistori al costat de la rectoria. En total, havia de costar 2 milions d'euros. No obstant això, l'alcalde actual, que formava part de l'anterior equip de govern i que sempre havia votat a favor d'aquest projecte de biblioteca, va canviar d'opinió quan va ser proclamat alcalde el 2007. L'equip de govern va comprar precipitadament a la Caixa de Girona un edifici a la plaça Víctor Català, i va decidir instal·lar-hi la nova biblioteca, esgrimint motius econòmics per al canvi de criteri i el canvi d'emplaçament.

El que no s'ha explicat gaire bé és que l'edifici a la plaça Víctor Català ha costat 950.000 euros i que el cost previst de les obres és de 600.000 euros. Entre un projecte i l'altre només estalviem 450.000 euros. Però mentre que en l'anterior projecte es respectaven els metres quadrats que fixa el Mapa de Lectura Pública de la Generalitat, que estableix una biblioteca de 1.369 m² per a una població de gairebé 10.000 habitants, i per aquest fet l'Ajuntament es podia acollir a les subvencions de la Generalitat (fins a un 50% del cost de l'obra) i de la Diputació (fins a un 25%), el projecte actual tan sols fa 500 m², motiu pel qual es perden aquestes subvencions perquè no es respecta la superfície que recomana la Generalitat de Catalunya.

En política s'ha de tenir coherència. I tinguem present que els problemes d'avui són conseqüència de les males solucions d'ahir. Segons informació extreta del DOGC, que publica tot el que està relacionat amb subvencions, i degudament contrastat i ratificat pel Servei de Biblioteques de Girona, l'Ajuntament de l'Escala va perdre el 2007, per haver-se fet enrere en el projecte de biblioteca al costat de l'església, una subvenció de 220.900 euros (pla específic de biblioteques).

L'Ajuntament, malgrat tot, disposa, actualment, d'una altra subvenció per un valor de 72.590 euros per a la construcció d'una nova biblioteca, però tampoc no pot fer ús d'aquests diners perquè la que té projectada ara, a la plaça Víctor Català, no s'ajusta a la superfície que requereix el Mapa de Lectura Pública. Els 220.900 euros ja estan perduts. Què podria fer l'Ajuntament per no perdre ara aquests altres 72.590 euros? Només ha de canviar el concepte i demanar que aquests diners es destinin a redactar el projecte d'una biblioteca que respecti el que estableix la Generalitat pel que fa a superfície. D'aquesta manera, si es fes ús d'aquesta subvenció per a la redacció d'un nou projecte de biblioteca, en el proper PUOSC, que es convocarà entre el 2012 i el 2013, l'Ajuntament de l'Escala podria sol·licitar una nova subvenció per a la construcció d'una biblioteca nova, que, com dèiem abans, podria arribar fins al 50% del cost total de l'obra, més una altra subvenció de la Diputació, de fins a un 25%.

És de suposar que l'equip de govern es refereix a aquesta subvenció, la del PUOSC del 2013, quan darrerament ha fet pública la intenció de fer una segona biblioteca que ha d'anar situada a can Masset. Ciutats grans com Figueres, amb 40.000 habitants, ara s'estan plantejant la conveniència d'ampliar la biblioteca actual o de crear-ne una de nova. És insòlit que a l'Escala, on fins ara hem tingut una biblioteca de tan sols 150 m², es vulgui fer una biblioteca de 500 m² el 2010, amb un cost d'un milió i mig d'euros, i d'aquí a dos anys una altra biblioteca de més de 1.000 m², amb un cost que encara no sabem. El més lògic seria fer-ne una ara, amb la superfície adequada, que se cenyís a la normativa i per a la qual es poguessin obtenir les subvencions necessàries per poder-ne assumir els costos còmodament.

Des de l'Ajuntament se'ns diu que les obres a l'edifici de la plaça Víctor Català ja han començat, i que per aquest motiu l'equip de govern ja no es pot fer enrere. L'edifici de la plaça Víctor Català, ara de propietat municipal, s'ha d'agençar, se li doni la utilitat que se li doni. Des d'Esquerra proposem que, un cop acabades les obres de condicionament de l'emplaçament, l'Ajuntament destini l'edifici a un hotel d'entitats, tan reclamat al poble des de fa temps, o bé que es vengui l'immoble, i amb aquests diners més les subvencions que es puguin obtenir es projecti una biblioteca que se cenyeixi al que preveu el Mapa de Lectura Pública de la Generalitat de Catalunya. És a dir, una biblioteca digna, tal com es mereix l'Escala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.