Opinió

LA GALERIA

Concerts per recordar

Grans noms del rock alternatiu
com ara Luna, Evan Dando, Ian MacKaye i At the Drive-In han actuat
en escenaris gironins

Parlàvem ara fa uns dies de les actuacions d'Elliott Murphy a les comarques gironines, ara que s'aproxima el seu concert al festival In-Somni, el dia 8 de juny. Rememorar l'historial gironí de l'amic bohemi de Springsteen em fa pensar també en altres singulars visites de músics nord-americans: la de Dean Wareham i els seus Luna, el 20 d'octubre del 2002 per inaugurar a Quart una nova sala de concerts de vida efímera, anomenada justament Q-Art; l'acústic que va oferir Evan Dando (The Lemonheads) al centre cívic de Sant Julià de Ramis, el 31 de gener del 2004, i encara més sorprenent, el concert que Ian MacKaye va protagonitzar com a membre del duet The Evens –amb la seva dona, la bateria Amy Farina– al centre cívic de Pont Major, el 26 d'octubre del 2005. La visita de MacKaye va ser tot un esdeveniment underground: com a membre de Minor Threat i Fugazi ha estat fonamental en la història del hardcore, el posthardcore i la música alternativa en general. I aquí va actuar per a unes 200 persones. Són esdeveniments que crec que cal recordar, amb el dia i el lloc corresponents, perquè massa sovint el rock i la música popular en general són víctimes de l'amnèsia, voluntària o involuntària. L'hemeroteca ajuda a resoldre en part el problema: fins i tot descobrim en l'edició d'aquest diari del 23 de gener del 1987 que els britànics Immaculate Fools –un altre nom destacat de l'In-Somni 2016– van voltar per Figueres i el cap de Creus per enregistrar part del videoclip de la cançó Tragic comedy, amb les inevitables referències dalinianes.

És cert que el fenomen dels festivals –a l'Empordà a l'estiu, a Girona ja gairebé tot l'any– ha enriquit la nostra oferta musical de proximitat, tot i que potser seria desitjable una mica més de rock, de risc i d'imaginació en les programacions. I sempre cal agrair l'existència d'una gran sala de concerts com La Mirona de Salt –que el 5 d'octubre del 2012 va programar el seu concert número 1.000: Manu Chao–, fent front comú a favor de la música en directe amb altres locals des de l'històric Mariscal de l'Estartit fins al Sunset Jazz Club i el Yeah! de Girona, que acaba de celebrar el segon aniversari, passant per L'Alternativa de la Bisbal, l'ATV de Sarrià de Ter o l'Atzavara de Sant Feliu de Guíxols, on van actuar els texans At the Drive-In abans de convertir-se en un fenomen internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia