Opinió

opinió

L'arquitectura de Coderch

“No pre­ten­guis intel·lec­tu­a­lit­zar massa el teu acte cre­a­tiu; s'aprèn molt abans a anar en bici­cleta que a enten­dre el prin­cipi físic que et sus­tenta.”

L'arqui­tecte Òscar Tus­quets ens recorda aquesta frase diri­gida per Coderch als estu­di­ants d'arqui­tec­tura. És sig­ni­fi­ca­tiva sobre el seu pen­sa­ment i la seva obra. Va dei­xar escrit, sense embuts, que feia falta menys teo­ria sobre l'arqui­tec­tura i molta més pràctica pro­fes­si­o­nal, i, per damunt de tot, obrir bé els ulls i obser­var, ana­lit­zar, refle­xi­o­nar, pen­sar... i pen­car (“més dedi­cació... menys voluntària lleu­ge­resa).

És una gran satis­facció que la demar­cació de Lleida del COAC sigui la seu d'aquesta expo­sició dedi­cada a un dels mes­tres de l'arqui­tec­tura moderna del nos­tre país, amb motiu del recent cen­te­nari del seu nai­xe­ment.

El comis­sari de l'expo­sició, el doc­tor arqui­tecte Antoni Com­panys Fer­ran, llei­datà resi­dent a Vic, ha reu­nit una docu­men­tació sin­gu­lar for­mada per cro­quis i dibui­xos no publi­cats de pro­jec­tes sig­ni­fi­ca­tius que, jun­ta­ment amb les foto­gra­fies de l'època del fons Català Roca de l'Arxiu del COAC, com­po­nen un con­junt molt espe­cial, que per­met mos­trar la con­tinuïtat en la manera de pro­jec­tar de Coderch.

L'expo­sició, que porta per títol Vers una tra­dició viva, con­tri­bu­eix a difon­dre i expli­car en què con­sis­teix aquest con­cepte de “tra­dició viva” al qual es refe­reix Coderch en el seu mani­fest No son genios lo que nece­si­ta­mos ahora, un text que, tot i estar escrit l'any 1961, és del tot vigent avui dia.

En rea­li­tat, aquest text no va pre­ten­dre ser un mani­fest, sinó que més aviat és un codi de con­ducta –des­ti­nat en pri­mer lloc als arqui­tec­tes i l'arqui­tec­tura, però també a qual­se­vol com­por­ta­ment o acti­vi­tat humans–. Està bé lle­gir-lo... i relle­gir-lo, per tal de “tre­ba­llar vigi­lant contínua­ment per no con­fon­dre”, tal com ell mateix explica en el text: “Neces­si­tem apro­fi­tar les poques coses que han que­dat de la tra­dició cons­truc­tiva i, sobre­tot, moral en aquesta època en què les parau­les més pre­ci­o­ses han per­dut pràcti­ca­ment la seva sig­ni­fi­cació real i ver­da­dera.”

L'obra de Coderch, de gran trans­cendència, és con­sis­tent i per­dura perquè s'assenta en la tra­dició, adap­tant-la a les neces­si­tats de les per­so­nes, donant-li vida, esta­blint així un pont entre la tra­dició i la moder­ni­tat, tre­ba­llant amb rigor i eco­no­mia de mit­jans.

La seva arqui­tec­tura és res­pec­tu­osa amb el lloc, no és inqui­e­tant, sinó serena i d'ordre. Una arqui­tec­tura que pretén solu­ci­o­nar pro­ble­mes, men­tre que la forma, final­ment, és només una qüestió cir­cums­tan­cial, una con­seqüència.

Amb l'arri­bada de la democràcia al nos­tre país, la figura de Coderch va entrar en l'oblit ins­ti­tu­ci­o­nal fruit de la seva ide­o­lo­gia. Mai va ser així, però, per als pro­fes­si­o­nals i la uni­ver­si­tat. Per­so­nal­ment, sem­pre recor­daré la visita a la casa Ugalde com a estu­di­ant de l'Escola d'Arqui­tec­tura de Bar­ce­lona, les expli­ca­ci­ons dels pro­fes­sors de l'escola sobre l'edi­fici Gira­sol, la casa de la Marina de la Bar­ce­lo­neta o les tor­res Trade,... i el fet de viure com a usu­ari l'ampli­ació de la mateixa Escola d'Arqui­tec­tura.

Len­ta­ment, es va cor­re­gint l'error i posant l'obra de Coderch a l'altura que li cor­res­pon: l'any 2000 la casa Ugalde (1951), per molts con­si­de­rada la seva obra mes­tra, va ser selec­ci­o­nada per la revista d'arqui­tec­tura A+U com un dels 33 habi­tat­ges uni­fa­mi­li­ars més influ­ents del segle XX, com­par­tint la dis­tinció amb la Robie House (Wright), la casa Curutc­het (Le Cor­bu­sier) o la casa Farnsworth (Mies van der Rohe). Poste­ri­or­ment, aquest edi­fici i el seu entorn van ser cata­lo­gats i pro­te­gits l'any 2003, pels seus valors, com a bé cul­tu­ral d'interès naci­o­nal per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya.

Coderch va tenir una enorme influència en les gene­ra­ci­ons poste­ri­ors d'arqui­tec­tes i avui dia con­ti­nua sent font d'ins­pi­ració per a aquells que bus­quen en l'arqui­tec­tura un rigor que no defugi els pro­ble­mes soci­als i les difi­cul­tats econòmiques dels nos­tres dies.

Cal revi­si­tar l'obra de Coderch i els seus ense­nya­ments, perquè la seva arqui­tec­tura és com un antídot con­tra els exces­sos i la des­me­sura d'alguns moments. Aquesta expo­sició és una magnífica opor­tu­ni­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.