Editorial

Bárcenas, davant la justícia

La imposició d'una fiança a l'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas ha estat rebuda per alguns partits gairebé com si signifiqués l'arxivament del cas, però només es tracta de l'aplicació de les mesures establertes per la llei en qualsevol procediment que hagi inclòs la presó preventiva. Reunits els dos-cents mil euros que li demanen, Bárcenas podrà recuperar la llibertat, però es continuarà enfrontant a unes acusacions gravíssimes per a les quals el fiscal li demana una pena de quaranta-dos anys de presó i l'advocat de l'estat, seixanta-dos. La instrucció de la peça separada del cas Gürtel que l'afecta situa l'extresorer al centre d'una trama que presumptament va fer funcionar el PP amb diner negre entre els anys 1990 i 2008. Per això, encara que els responsables del partit s'entossudeixen a remarcar que actualment Bárcenas ja no hi té cap vinculació, la veritat és que continuen pendents moltes explicacions.

El més important ara és que s'acceleri el judici d'un cas que ja fa més de cinc anys que es va obrir. Un judici que, entre altres coses, ha d'aclarir d'on va sortir el voluminós patrimoni immobilitzat a l'extresorer, una fortuna obtinguda durant una època en què les connexions entre la política i la corrupció eren a l'ordre del dia. I també com és possible que Bárcenas decidís sense cap fiscalització jeràrquica el funcionament irregular de tot un partit que va ser el primer partit de l'oposició i que després s'ha convertit en el partit hegemònic en el conjunt de l'Estat, no només al Congrés dels Diputats sinó també a molts ajuntaments i diputacions. De moment, Bárcenas ha passat per la presó sense implicar ningú més, qui sap si el silenci és el preu de la llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.