Opinió

Fent camí

Està en mans d'Esquerra i la CUP una ingent tasca d'aproximació als postfederalistes, als federalistes en trànsit i als neofederalistes

Han pas­sat les elec­ci­ons anda­lu­ses i a aque­lla gent que a Cata­lu­nya s'han acti­vat els dar­rers mesos per pri­o­rit­zar el canvi a Espa­nya, els ha pujat la mosca al nas. Resulta que de canvi, res. Només un sim­ple trans­va­sa­ment de vots de l'esquerra comu­nista al popu­lisme d'esquer­res de Pode­mos. I una bifur­cació del vot de la dreta tra­di­ci­o­nal entre PP i C's. El suport al PSOE ni es mou, mal­grat tenir impu­tats dos expre­si­dents i dese­nes d'alts càrrecs pels casos de cor­rupció en ocu­pació, for­mació, sub­si­dis...

El pacte de la Tran­sició andalús con­ti­nua blin­dat pels seus prin­ci­pals bene­fi­ci­a­ris: renúncia a la reforma agrària per a tran­quil·litat dels lati­fun­dis­tes; cessió al PSOE de les plan­ta­ci­ons de vot cli­en­te­lar man­tin­gut amb fons euro­peus i amb el dèficit fis­cal de Cata­lu­nya, València i Bale­ars; regi­o­na­lisme anda­lu­sista de greuge com­pa­ra­tiu des­ti­nat a con­tra­res­tar sis­temàtica­ment les deman­des cata­la­nes.

Per tant, quan inno­cent­ment la gent es pre­gunta per què fa 40 anys que voten el mateix, mal­grat la cor­rupció estesa i l'eco­no­mia de bom­bo­lla immo­biliària de la costa i l'agrària dels lati­fun­dis, la res­posta és que voten els seus i que els diners mal­ba­ra­tats no són dels seus i, fins i tot, els bene­fi­cien.

Encara que l'extra­po­lació elec­to­ral no es pot fer a la península, es veu a venir un tri­omf rela­tiu del PP, en el seu ter­reny naci­o­nal propi, la Gran Cas­te­lla i Galícia. I per con­tra, es veuen pos­si­bi­li­tats de canvi real a Bale­ars i València. I con­tinuïtat del mapa elec­to­ral dife­ren­cial a Cata­lu­nya i Euskadi.

L'espe­rança de canvi a escala espa­nyola es pot desin­flar elec­to­ral­ment o per l'evidència crei­xent que els que es pre­sen­ten com a alter­na­tius no qüesti­o­nen ni l'Estat uni­tari ni la seva forma monàrquica. És, doncs, un bon moment per tor­nar a la tasca de cap­tació d'inde­ci­sos cap al procés d'inde­pendència. La base elec­to­ral amb volun­tat de canvi social ha estat tra­di­ci­o­nal­ment a l'esquerra. Per això, està en mans d'Esquerra i la CUP una ingent tasca d'apro­xi­mació als post­fe­de­ra­lis­tes, als fede­ra­lis­tes en trànsit i als neo­fe­de­ra­lis­tes. Les elec­ci­ons muni­ci­pals, enfo­ca­des amb pro­gra­mes soci­als nítids i posi­tius, i amb la volun­tat d'incor­po­rar els millors actius de la soci­e­tat civil orga­nit­zada, són una gran ocasió per eixam­plar la base social de l'esquerra inde­pen­den­tista.

A la banda del cen­tre­dreta cal una tasca simi­lar entre la població refor­mista mode­rada. Per tant, no es tracta per part dels opi­na­dors con­ver­gents de tor­nar a intro­duir el debat sobre llis­tes úniques al Par­la­ment, només amb la intenció d'ero­si­o­nar l'altre pilar fona­men­tal del procés. La feina pri­o­ritària que tenen és que les bases de CiU majo­ritària­ment optin per l'opció sobi­ra­nista. I mino­ritària­ment, per la nova oferta post-Unió: Cons­truïm, que s'ha posat de llarg aquesta set­mana. Aquest fede­ra­lisme de cen­tre-dreta seria l'equi­va­lent al resi­dual del PSC, i tin­dria una funció que podríem valo­rar posi­ti­va­ment: evi­tar que el vot mode­rat antiin­de­pen­den­tista se'n vagi a l'ultra­es­pa­nyo­lista Ciu­ta­dans; i, per con­tra, que es quedi en els llimbs dels que no desit­gen la inde­pendència, però que la veuen ine­vi­ta­ble, si Espa­nya no fa aviat una oferta de bila­te­ra­li­tat gene­rosa.

Lla­vors, el mapa català es com­pondrà aviat de tres àmbits que con­te­nen des del cen­tre­dreta a l'esquerra alter­na­tiva, pas­sant per la soci­al­de­mocràcia: un de sobi­ra­nista amb Mas, Jun­que­ras i Fernàndez; un de fede­ra­lista amb Duran, Iceta i Uba­sart; i un d'espa­nyo­lista amb Sánchez-Camacho i Rivera situat només a la dreta i l'extrema dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.