Opinió

LA GALERIA

No és país per a rics

Le multes són exactament iguals tant si el conductor és un mileurista pare de família com un alt directiu

Pro­ba­ble­ment ho han lle­git: un ciu­tadà fin­landès ha pagat una multa de 54.000 euros perquè cir­cu­lava a 103 quilòmetres per hora per un tram de car­re­tera amb un límit de 80. No és el pri­mer cas d'una multa de trànsit d'aques­tes pro­por­ci­ons perquè a Finlàndia l'import es fixa en funció de la renda de l'infrac­tor, en aquest cas 6,5 mili­ons d'euros anu­als segons la dar­rera decla­ració. L'home, con­vençut que Finlàndia no és país per a rics, diu que ha començat a con­si­de­rar seri­o­sa­ment la pos­si­bi­li­tat d'emi­grar (o d'exi­liar-se, no ho sabria pre­ci­sar). En vista de la xifra, la seva irri­tació pot sem­blar com­pren­si­ble, però un sen­zill càlcul demos­tra que la queixa té fis­su­res. Si supo­sem uns ingres­sos cent vega­des menors (65.000 anu­als, que no són cap broma) i una multa també cent vega­des menor, estaríem par­lant de 540 euros. Molt car per a la gra­ve­tat de la infracció, però sens dubte bas­tant menys sag­nant del que ens sem­bla a pri­mera vista. Si, a més, con­si­de­rem la pro­gres­si­vi­tat del règim de san­ci­ons, a uns ingres­sos de 65.000 euros anu­als li cor­res­pon­drien, amb tota segu­re­tat, una multa con­si­de­ra­ble­ment menor.

Em diran que Finlàndia queda molt lluny d'aquest racó de península. Cer­ta­ment, queda molt lluny. Aquí les mul­tes –siguin de cent euros o siguin de tres-cents– són exac­ta­ment iguals tant si el con­duc­tor és un mileu­rista pare de família com un alt direc­tiu d'empresa sol­ter amb tres cases i sis cot­xes. Excu­sin el sar­casme, però avui no sem­bla que la tècnica hagués de ser cap difi­cul­tat per començar a apli­car patrons simi­lars en qual­se­vol àmbit. ¿Què impe­deix, per exem­ple, que les matrícules uni­ver­sitàries es cal­cu­lin en funció de la renda fami­liar i dels resul­tats acadèmics de l'estu­di­ant? ¿Com és que el pare de família mileu­rista d'abans (per­do­nin la insistència) paga el 40% de les medi­ci­nes i un jubi­lat amb la pensió màxima les obté gratuïtament? ¿Se'n recor­den del xec nadó? Eren els 2.500 euros que, abans del dal­ta­baix, cobra­ven totes –totes– les famílies quan tenien un fill. ¿No hau­ria d'extin­gir-se –o res­trin­gir-se, si més no– el model d'ajuda uni­ver­sal? Si alguns ajun­ta­ments, com el de Girona, per exem­ple, han començat a apli­car la pro­gres­si­vi­tat ni que sigui modes­ta­ment en impos­tos i taxes locals, ¿no podrien fer-ho estruc­tu­res admi­nis­tra­ti­ves més pode­ro­ses? Pot­ser Finlàndia no és país per a rics, però aquest no sem­bla país per a pobres i em fa que n'hi ha força més que a Finlàndia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.