opinió
Una curiosa coincidència!!
La constant d'Avogrado, una de les constants més importants per regir el microcosmos i tot el que d'ell se'n deriva (entre altres coses la vida intel·ligent), sembla que també apareix i podria tenir la seva importància en el macrocosmos...
Una constant física és una quantitat física que és generalment acceptat que és universal en la natura i constant en el temps. La constant física es pot contrastar amb una constant matemàtica, que és un valor numèric fix, però que no implica directament cap mesurament físic. Hi ha moltes constants físiques en el món de la ciència i en l'univers... Potser les més amplament reconegudes són les constants de Plank h, la constant de gravitació universal G, la velocitat de la llum c, la constant dels gasos R o la càrrega de l'electró e, entre moltes altres.
Alguns físics han explorat el fet que si les constants físiques fonamentals tinguessin valors lleugerament diferents, el nostre univers seria radicalment diferent i que amb tota seguretat ni la vida, ni la vida intel·ligent, no haurien estat possibles... Conseqüentment fa la sensació que el nostre univers ha estat finament sintonitzat, fine-tuned, per permetre la vida intel·ligent. Aquest és el principi antròpic, cada vegada més altament acceptat per tota la comunitat científica global. El principi antròpic fort (Strong Anthropic Principle) apunta que deu ser perquè aquestes constants fonamentals van adquirir els seus respectius valors que hi ha hagut suficient ordre en l'univers i riquesa en diversitat elemental perquè la vida hagi sorgit i hagi pogut evolucionar cap a la intel·ligència...
Entre totes aquestes constants físiques, però, n'hi ha una de molt important en el microcosmos; aquesta és el nombre d'Avogadro. El nombre d'Avogadro, o constant d'Avogadro (en honor d'Amedeo Avogadro), és el nombre de entitats que hi ha en un mol. El seu símbol és NA. Antigament, es definia com el nombre d'àtoms de carboni-12 que hi ha en 12 g de carboni-12. La constant d'Avogadro es pot aplicar a qualsevol entitat: és una constant que indica la quantitat d'unitats elementals (àtoms, molècules, ions, electrons o altres partícules o grups específics d'aquestes) existents en un mol de qualsevol substància.
El valor recomanat per la constant d'Avogadro és 6,02214179 (30) × 10²³ mol-1. Per simplificar, se sol arrodonir a 6,022 × 10²³, que és suficient per a la majoria d'aplicacions.
I ara ve la curiositat...
Resulta que quan un mira al cosmos i més concretament a la Via Làctia, ens adonem que el nombre aproximat d'estrelles (sols) NE presents en la nostra galàxia s'acosta als 500.000 milions d'estrelles (5x1011) segons els darrers càlculs de la ciència astronòmica. També, i després de les darreres descobertes del telescopi Hubble de camp ultraprofund, les estimacions del nombre de galàxies NG en l'univers conegut (fins allà on ha arribat fins ara l'ull del Hubble) és d'uns 200.000 milions (2x1011).
Llavors, si es combinen els dos nombres anteriors, NE x NG, per fer una aproximació del nombre d'estrelles (sols) del nostre univers... quin és el resultat?
NE x NG = NA
O sigui que el nombre d'estrelles aproximat de tot l'univers conegut fins ara s'acosta sospitosament al nombre d'Avogadro... Interessant, no?
En conclusió, una de les constants més importants per regir el microcosmos i tot el que d'ell se'n deriva (entre altres coses la vida intel·ligent), sembla que també apareix i podria tenir la seva importància en el macrocosmos... Coincidència... o aquí s'hi amaga quelcom més?
Vostès decideixen!!!!!!
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 25-09-2009, Pàgina 16
- El Punt. Barcelona 25-09-2009, Pàgina 16
- El Punt. Camp de Tarragona 25-09-2009, Pàgina 16
- El Punt. Comarques Gironines 25-09-2009, Pàgina 18
- El Punt. Penedès 25-09-2009, Pàgina 16
- El Punt. Maresme 25-09-2009, Pàgina 16
- El Punt. Vallès Occidental 25-09-2009, Pàgina 16