Ca montes
Mr. Hercules i Mr. Leo
en la nostra societat
Aquesta setmana un tribunal de Nova York ha emès una sentència que està provocant enormes debats. La jutgessa Barbara Jaffe va acordar atorgar l'habeas corpus a dos ximpanzés, Hercules i Leo, que estan detinguts en una universitat de Long Island. I ara la universitat haurà de defensar-se de les acusacions de detenció il·legal i donar explicacions sobre el tracte que reben els dos animals.
La notícia ha estat presentada en alguns mitjans com que la jutgessa conferia condició humana als dos ximpanzés, cosa que no és certa. No ho fa. Però és veritat que els atorga uns drets que fins ara històricament només havien estat atorgats als humans i això és un gran canvi, també. La defensa dels ximpanzés va a càrrec d'una associació on hi ha grans científics que expliquen que aquests animals són emocionalment complexos i autosuficients en una mesura que justifica com a mínim que se'ls protegisca de l'explotació i la crueltat i se'ls garantisquen alguns drets.
El debat, per tant, no és banal. A hores d'ara ningú no té dubtes que els grans primats són éssers intel·ligents, no com nosaltres però molt a prop de nosaltres. La qüestió és si això els confereix algun dret en la nostra societat. Tenint en compte a més que si nosaltres no sabem comunicar-nos de manera efectiva amb ells aquesta és en qualsevol cas una limitació compartida.
Personalment, l'envit el trobe molt interessant però no sé gaire bé què pensar. I per això la prudència em diu que la posició de la jutgessa és equilibrada. No cal revolucionar la ciència des de fora, però tampoc no està de sobres tenir el cap obert i ser prudent.