LA GALERIA
Copèrnic irromp
Ja era hora. Finalment un adjectiu original en campanya. Si més no a Girona. He llegit a la premsa, en dues ocasions diferents, que el candidat a repetir a l'alcaldia de la ciutat va definir el que pensava fer amb el comerç com de “gir copernicà”, anunciant la creació d'un pla estratègic (i van...), i –en una ocasió més recent– destacava en una entrevista a aquest diari “el gir copernicà en la participació i governació” en el que ha estat aquest mandat que ha finit... És perillós citar Nicolau Copèrnic (1473-1543), en català (Mikolaj Kopernik, en polonès original). Desconec quin és el tant per cent de gironins, però d'espanyols en general –segons la setena Enquesta de Percepció Social de la Ciència publicada recentment– el 27,5% creuen –encara– que el Sol gira al voltant de la Terra (però millorem: el 2006 érem el 38,6% els que refusàvem Copèrnic).
A les municipals de 2003 –com passa el temps de flors!– les paraules màgiques eren “participació ciutadana”. L'erudit Francesc Ferrer, gran coneixedor de les necessitats informatives (reduïdes a omplir temps i espai) dels mitjans de comunicació, va fer forat amb la “participança”, feliç adaptació de la seva proposta electoral que incloïa audiències públiques ciutadanes, processos participatius i senats representatius per a tothom, a més a més de taules territorials de barri, consells municipals de participació i etc. en la mateixa línia. No es parlava d'una altra cosa a Girona en plena campanya electoral, fins i tot el Termcat va ficar-hi cullerada i va acceptar el mot sense recança. La política d'aquell moment venia impregnada de la febre dels diferents fòrums altermundistes i de les experiències participatives de ciutats com Porto Alegre (Brasil). Eren altres temps, també de flors.
Som a l'equador de la campanya i m'he promès a mi mateix no parlar d'aquest temps de mercat –se'm fa feixuc–, així que aprofitaré les línies que resten per difondre un xic el pensament copernicà per tractar de rebaixar la xifra d'incrèduls heliocentristes amb vista a la propera enquesta i revelar urbi et orbi que sí, que és el nostre i la resta de planetes els que giren al voltant de l'astre Sol i que no som (malgrat que ens pesi) el centre de l'Univers, ni del conegut i del per conèixer; dit d'una altra manera, que la perifèria com a tal –ni galàctica ni urbana– no hauria d'existir perquè “el cel és immens comparat amb la magnitud de la Terra” (de la quarta hipòtesi fonamental de la teoria copernicana). L'enquesta definitiva, doncs, diumenge vinent.