Opinió

A la tres

Noves formes de fer llistes

“De cara al 27-S toca prendre posicions i clarificar postures”

Encetem ja, sense distraccions, el viatge cap al 27-S. Passades les municipals, ens trobem en un escenari polític força diferent al que hi havia el 9-N i toca anar prenent posicions i clarificar postures. És això el que ha passat amb la federació CiU. Davant del 27-S, en què s'ha de decidir si es vol iniciar el camí cap a la independència, no valen mitges tintes, i és per això que Unió –o una part– prosseguirà el seu camí en solitari i Convergència podrà seguir el seu full de ruta sense cap llast. En aquest context, Mas encara a la cita electoral sense sigles amb la intenció de confeccionar no una llista “del president” sinó una llista “amb el president”, i si cal sense encapçalar-la. I per fer-ho espera la col·laboració d'aquells que han impulsat, des de baix i sense defallir, el corrent sobiranista. Paral·lelament, ERC també va definint la seva estratègia i fa una aposta per la confecció d'una Aliança per la República Catalana, amb la intenció de fer una llista d'esquerres, independentista i heterogènia amb una marca que complementaria la de la formació. Enterrada, doncs, la llista unitària del president, les dues formacions majoritàries sobiranistes es preparen per confeccionar la seva pròpia llista unitària. També ho intenten les anomenades noves forces emergents d'esquerra, que ara que la confluència funciona –Barcelona en Comú, Podem– proven també de teixir llistes per al 27-S, on sembla que la independència no serà la qüestió sobre la qual vertebraran les seves propostes.

Vistos els resultats del 24-M i simplificant a l'extrem, les eleccions del setembre no es plantejaran sota la dicotomia sobiranisme/unionisme, un plantejament certament caducat, sinó que entrarem en un nou escenari en què caldrà triar entre independència i, diguem-ne, els “Podem”. I davant d'aquest canvi, radical i excepcional, les formacions busquen noves formes no tant de fer política com de fer llista. Se'ls gira feina les pròximes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia