Opinió

Són faves comptades

Proscrits

La llei hauria sobretot de ser humana

Avui fa una set­mana vam ser tes­ti­mo­nis d'un acte d'injustícia social, per no fer ser­vir una expressió més grui­xuda. El Tri­bu­nal Suprem va rebut­jar com­pen­sar els afec­tats per la tali­do­mida, un fàrmac que a finals dels anys cin­quanta i prin­ci­pis dels sei­xanta va pro­vo­car mal­for­ma­ci­ons a unes tres mil per­so­nes a tot Espa­nya. L'alt tri­bu­nal jus­ti­fica la seva decisió amb un argu­ment tan fred com incom­pren­si­ble. Con­si­dera, inter­preta, que ha pas­sat massa temps i que per tant el cas ja ha pres­crit. I ja està. No s'entén. La llei és la que és, d'acord, però la llei, a més de ser justa, hau­ria sobre­tot de ser humana. I si resulta que les lleis són com són i estan redac­ta­des com estan i que no es poden tocar, doncs que ho siguin els jut­ges, d'humans, que per això són per­so­nes. Apel·lo a la seva con­dició humana i que apli­quin la huma­ni­tat, el sen­tit comú, la justícia real i social. Els tres-cents afec­tats de l'Estat espa­nyol són els únics a Europa que no han rebut cap com­pen­sació. Els estralls i els dra­mes de la tali­do­mida van afec­tar uns 20.000 nens i dones de 28 països, espe­ci­al­ment d'Europa Occi­den­tal, on el fàrmac es podia com­prar sense recepta mèdica. Els afec­tats d'altres països han tin­gut molta més sort i faci­li­tats res­pecte a les vícti­mes d'aquí, amb indem­nit­za­ci­ons men­su­als. Ale­ma­nya, el país ori­gi­nari on es va fabri­car aquest fàrmac, és un dels que més com­pen­sen els afec­tats, amb una indem­nit­zació men­sual de 7.000 euros; Angla­terra i també Itàlia con­ce­dei­xen 4.000 euros men­su­als a les per­so­nes vícti­mes d'aquest error sani­tari. En canvi, a Espa­nya, no han rebut res de res. I després d'aquesta sentència tam­poc. Men­tre que a

s els països del món quan l'any 1961 es van detec­tar els pro­ble­mes d'aquest medi­ca­ment la reacció va ser la de reti­rar el fàrmac, a l'Estat espa­nyol el govern fran­quista no ho va fer i en va con­ti­nuar la venda fins l'any 1963. Un altre fet que no s'entén. I ara, després de la decisió del Tri­bu­nal Suprem que defi­neix el cas com a pres­crit, ha con­dem­nat aques­tes per­so­nes, les ha pros­crit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.