La columna
La guerra invisible
“Aquests atemptats no poden quedar impunes.” Aquesta afirmació, que es podria posar en boca del president Hollande i de qualsevol mandatari després de la massacre de París, també l'ha fet seva Anonymous, el col·lectiu de ciberactivistes que han atacat en els darrers anys infinitat de pàgines web oficials per denunciar o destapar el que consideren males pràctiques dels governs. Preguntin-ho si no a la temuda CIA, o a l'FBI, o a la justícia britànica, o, per no anar més lluny, al Congrés dels Diputats i la SGAE. Doncs ara aquest col·lectiu de hackers que s'amaga darrere de la somrient màscara blanca ha declarat la guerra a Estat Islàmic, com ja ho va fer quan hi va haver l'atemptat de Charlie Hebdo, i ha amenaçat amb ciberatacs indiscriminats contra el gihadistes. “La guerra ha esclatat. Som una legió”, avisen.
Internet és, sens dubte, un altre dels camps, en aquest cas global, de la guerra que malauradament ara ens ocupa. És precisament a través de la xarxa que els gihadistes busquen, alliçonen i recluten els seus soldats a la nostra Europa. Internet és l'espai perfecte per difondre propaganda i enaltir la seva gihad, deixant enrere l'adoctrinament de l'imam a la mesquita. A través de les xarxes socials, sobretot a Facebook, van teixint complicitats a través d'una extensa xarxa que va des de Síria fins al barri de Vallecas, passant per Brussel·les o Tànger. Internet proporciona armes fins ara desconegudes en guerres anteriors: la immediatesa, l'anonimat, la privadesa; armes contra les quals lluiten les policies i serveis secrets d'arreu del món i ara també Anonymous. Aquest col·lectiu de ciberactivistes anònims va fer públics al març més de 9.200 comptes de Twitter afins al gihadisme i ara s'han conjurat per fer el mateix.
Enemics declarats en un passat no tan llunyà treballen ara alhora contra un nou enemic comú, Estat Islàmic. És la guerra invisible i silenciosa que hi ha a la xarxa.