Opinió

Tribuna

L'emperador

“Catalunya va ser un oasi en l'època de l'emperador Carles, el primer i l'últim dels Àustries que va mantenir una relació raonable amb les institucions catalanes i les seves constitucions

Fa 500 anys, al gener del 1516, amb la mort de Fer­ran es va extin­gir la dinas­tia cata­lana. I per pri­mer cop un monarca, Car­les, com­par­tia alhora el domini sobre els reg­nes de Cas­te­lla i d'Aragó. El reg­nat de Car­les ha estat con­si­de­rat una època de pros­pe­ri­tat per a Cata­lu­nya. Després de la Sentència Arbi­tral de Gua­da­lupe, que va sig­ni­fi­car la fi de mol­tes càrre­gues feu­dals i l'accés de molts page­sos a una quasi pro­pi­e­tat de la terra, s'inicià una impor­tant recu­pe­ració econòmica, no només basada en el canvi social agrari, sinó també en la neces­si­tat de remun­tar una demo­gra­fia exte­nu­ada per la pesta del segle XIV i la Guerra Civil del segle XV. D'aquí la crei­xent presència d'immi­grants occi­tans en tots els ter­ri­to­ris cata­lans. Pro­ducte d'aquests can­vis soci­als al camp, van començar les ban­do­si­tats entre nobles.

La millora econòmica també pro­ce­dia del fet que, mal­grat el des­plaçament pro­gres­siu del comerç cap a l'Atlàntic, això no era evi­dent encara a la pri­mera mei­tat del segle XVI. De fet, la con­so­li­dació de la presència de l'Imperi a la península Itàlica –que ja havia començat amb la con­questa de Sar­de­nya, Sicília i Nàpols– féu de la Medi­terrània occi­den­tal un autèntic llac català, amb un mer­cat inte­rior pro­te­git per on cir­cu­la­ven tei­xits del Prin­ci­pat i grans de Sicília, men­tre a les dras­sa­nes bar­ce­lo­ni­nes es cons­truïen sense parar vai­xells de guerra.

Només la geo­política de l'Imperi, amb la neces­si­tat d'absor­bir Gènova per ata­car França i asso­lir el domini del Mila­ne­sat, féu que Car­les trenqués el mono­poli català, ofe­rint avan­tat­ges als geno­ve­sos. Aquest és un dels pri­mers motius de fricció de la Gene­ra­li­tat amb la monar­quia dels Àustria, com també les cons­tants bara­lles a l'entorn de les pres­ta­ci­ons econòmiques per a les cam­pa­nyes mili­tars, o les polèmiques al vol­tant de la inter­ferència de la Inqui­sició cas­te­llana en els afers poli­ci­als i de justícia pro­pis de la Gene­ra­li­tat. La sub­til o des­ca­rada subs­ti­tució de les direc­ci­ons dels con­vents cata­lans per mon­jos de pro­cedència cas­te­llana també fou una altra font de con­flic­tes.

La noblesa cata­lana tingué durant el reg­nat de Car­les un paper molt relle­vant en tots els afers medi­ter­ra­nis i inter­na­ci­o­nals. Famílies com els Reque­sens i els Car­dona són clau en aquest període. Joan Mar­ga­rit i de Reque­sens i Lluís de Car­dona i Enríquez foren pre­si­dents de la Gene­ra­li­tat. Cata­lu­nya visqué també la flo­rida dels pen­sa­ments renai­xen­tis­tes i eras­mis­tes a l'Estudi Gene­ral de Bar­ce­lona. Hi havia en les pri­me­ries del segle, abans que la repressió fes estralls, nom­bro­sos pro­fes­sors que sim­pa­tit­za­ven amb les Ger­ma­nies o amb els il·lumi­nats. El con­text afa­vo­ria l'opinió de la neces­si­tat de refor­mar l'Església i els ordes reli­gi­o­sos, atès el nivell de cor­rupció i dis­bauxa en què havien cai­gut la jerar­quia eclesiàstica i molts con­vents.

D'aquest ambi­ent refor­mista en for­ma­ven part: Jeroni Ardèvol, mes­tre de l'Estudi Gene­ral; el doc­tor Safont, gene­ral de l'orde de la Mercè, pro­tec­tor d'eras­mis­tes; Lluís de Cas­te­llaulí, domi­nic valencià que dóna suport als ager­ma­nats; els eras­mis­tes Vicenç Navarra, secre­tari de l'arque­bisbe de Tar­ra­gona, Pere de Car­dona, i Miquel Mai, vicari del bisbe de Bar­ce­lona, Joan de Car­dona; els ger­mans Gui­llem i Dídac Caçador –el pri­mer, bisbe de l'Alguer i el segon, ardi­aca a Bar­ce­lona.

També for­men part d'aquest ambi­ent il·lus­trat i devot un seguit de dames com les rela­ci­o­na­des amb les cases de Reque­sens i Car­dona; o com Isa­bel Roser, vídua d'un ric pro­pi­e­tari que va ser clau en la pro­tecció i finançament de la car­rera eclesiàstica d'Ignasi de Loiola.

Cata­lu­nya va ser un oasi en l'època de l'empe­ra­dor Car­les, el pri­mer i l'últim dels Àustries que va man­te­nir una relació rao­na­ble amb les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes i les seves cons­ti­tu­ci­ons. Perquè a la resta de la península es con­for­mava la monar­quia cas­te­llana per mitjà d'una aliança entre les elits polítiques i les jerar­quies reli­gi­o­ses, a l'entorn del con­cepte ètni­ca­ment exclo­ent de cris­ti­ano viejo. Des dels Reis Catòlics –amb l'expulsió dels jueus, la mar­gi­nació i per­se­cució dels moris­cos, l'exter­mini i l'evan­ge­lit­zació dels indígenes ame­ri­cans–, la monar­quia va aparèixer com el braç armat del Papa per per­se­guir ara il·lumi­nats, pro­tes­tants i con­ver­sos. I per sege­llar el domini de la casta aris­tocràtica cas­te­llana sobre els ter­ri­to­ris penin­su­lars, impo­sant-se pri­mer a les seves bur­ge­sies urba­nes i les clas­ses popu­lars. Cinc-cents anys després, però, a Cata­lu­nya encara resis­tim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.