Tribuna
‘Això ho canvia tot'
Naomi Klein, líder d'opinió compromesa amb els moviments socials, ens aporta ara Això ho canvia tot (Empúries, 2015), un llibre fàcil de llegir sobre escalfament global. La ciència climàtica i l'anàlisi dels impactes previstos és impecable. Un llibre dur i punyent que, alhora, ens presenta un possible futur realista d'esperança. Ens planteja les següents afirmacions que, encadenades, porten a una conclusió indefugible. Un canvi gradual per tal d'evitar l'escalfament global potser era possible però, clarament, no ha ocorregut. La ciència diu que les emissions han d'arribar al pic de forma immediata, per després decaure un 9% anual, contracció que en el sistema actual no es dóna ni en les més grans crisis econòmiques. Per aconseguir aquesta mena de canvi, ens calen governs que: prohibeixin aquelles activitats que ens són nocives a tots plegats; que facin pagar al contaminador; que planifiquin a llarg termini; que facin inversions en transport públic i redisseny de ciutats; que renacionalitzin empreses d'energia per tal de canviar la generació d'energia a energies renovables... Però uns governs així van en contra dels principis bàsics del neoliberalisme que ens ha dut fins aquí. La manca de temps ens fa triar: si volem deturar l'escalfament global, hem d'enderrocar el neoliberalisme.
Encara més agosaradament, ens caldrà abandonar la visió del món segons la qual tenim el dret d'explotar el món sense límits. L'escalfament global i les limitacions del nostre planeta per poder reciclar tots els nostres residus ens mostren que aquesta visió és falsa i que nosaltres no som els amos del món, sinó només una part. I que ens cal evolucionar cap a una visió del planeta del qual prenem, però només el que ens cal, i al qual també tornem. Una visió enfocada a la maximització de la creació de vida en general.
És possible un canvi tan gran? Klein diu que tenim un precedent en l'abolició de l'esclavisme, i raona que la pèrdua econòmica per als propietaris dels esclaus va ser equivalent a la pèrdua que experimentarien les productores de combustibles fòssils si, de cop, se'n prohibís la seva producció. I argumenta també que l'abolició es va produir no per motius econòmics sinó, com ara, per l'aberració moral que suposava la perpetuació de l'esclavitud.
Tot canviarà, bé el planeta, bé el paradigma econòmic que ens regeix, i, per un breu període de temps, la tria encara és nostra. Aquest és doncs un llibre essencial que ens insta a tots a prendre un rol actiu. Un llibre per llegir, regalar, debatre i promoure. Els nostres fills, néts, nebots i totes les generacions futures, de qualsevol forma de vida, que habitaran aquest planeta, ens ho exigeixen. Aquesta és la bona lluita. El moment és ara.