Opinió

Tribuna

Córrer per viure

“Ens permet estar en sintonia física i mental i afrontar situacions de vegades difícils de gestionar

Sovint ens pregunten per què correm, o per què volem rebaixar crono, o també per què ens agrada competir. Són preguntes que ens fan en aquesta pràctica esportiva a l'abast de bona part de la societat. Córrer ja no és tan sols una raó immediata de salut física, sinó tot un estil de vida. Correm perquè ens agrada afrontar reptes, perquè ens proposem objectius que volem assolir, correm en el fons per sentir-nos vius. Però, per gaudir d'aquest esport, és imprescindible tenir una preparació tècnica, practicar tota una sèrie d'exercicis funcionals, és a dir, treballar en repòs cames, braços, abdominals, esquena, coll, etc., uns treballs corporals sense els quals els corredors estan plenament exposats a patir lesions. És la cara menys coneguda d'aquest esport, però imprescindible per poder-lo practicar correctament.

Quan corres busques equilibrar cos i ment. En una mitja marató de muntanya amb 2.400 m de desnivell acumulat, com ara la Vilatrail de Vilassar de Dalt, la resistència física d'un corredor ve donada, d'una banda, pel nivell de preparació tècnica de molts mesos (i això ja és un guany gràcies a la regularitat i la perseverança) i, de l'altra, pel nivell de concentració mental, de domini de la ment, és a dir, pel nivell de control de les ordres de dolor al cos. Necessitem tècniques de control que ens ajudin a enfortir aquestes capacitats, que són molt beneficioses en molts aspectes de la vida.

Ens lesionem perquè tenim punts febles que hem de superar, i aquí hi té alguna cosa a veure també l'estil de vida: no hauríem de calçar-nos unes vambes i posar-nos a córrer a tot drap. Hem de programar les nostres sessions, no tan sols fent exercicis funcionals, sinó també alimentant-nos correctament. Per córrer per muntanya ens cal consumir diàriament entre tres i cinc peces de fruita, una ració de verdura o amanida en cada àpat principal, menjar força aliments rics en hidrats de carboni (pasta, cereals, llegums…), en proteïnes (carn, ous, peix…), greixos omega 3 (salmó, tonyina, nous, sèsam…) i beure molta aigua (entre un litre i mig i dos al dia).

Però córrer vol dir moltes coses més: trobar-se en plena harmonia amb l'entorn (corriols, trialeres, pistes…), ajudar un amic quan ho necessita, ser solidari davant qualsevol situació injusta... Córrer, o la capacitat de fer-ho regularment, ens permet estar en sintonia física i mental i poder afrontar situacions de vegades difícils de gestionar. Si encara ens pregunten per què correm, tenim moltes més raons que les que hem apuntat en aquest article, com ara una nova concepció de la vida que ens fa sentir més actius i més equilibrats amb el medi i amb la societat. Ningú ens obliga a córrer, però necessitem fer-ho per viure amb plenitud i no morir en l'intent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.