Opinió

Tribuna

Les grans oportunitats

“El procés constituent pot ser, en efecte, la gran (i no la darrera, com han escrit alguns) oportunitat per ampliar la base social de la independència

1. L'altre dia em va arri­bar la con­fidència que, en l'acord fir­mat in illo tem­pore entre el PSOE i Ciu­da­da­nos per gover­nar el regne d'Espa­nya, hi figu­rava la clàusula –secreta, només fal­ta­ria—que Félix de Azúa seria el futur minis­tre de Cul­tura, Arcadi Espada el seu secre­tari d'Estat, i Xavier Peri­cay n'ocu­pa­ria una direcció gene­ral. Me'ls ima­gi­nava pre­nent pos­sessió dels càrrecs res­pec­tius amb la fórmula d'accep­tació dels sàtra­pes: “Era cos­tum­bre en los anti­guos per­sas pasar cinco días en anarquía después del falle­ci­mi­ento de su rey, a fin de que la expe­ri­en­cia de los ase­si­na­tos, robos y otras des­gra­cias les obli­gase a ser más fie­les a su suce­sor.” Hi hau­ria per com­pa­dir-los, els esmen­tats senyors, si la seva qui­ni­ela encara tingués pos­si­bi­li­tats de sor­tir gua­nya­dora, en els con­ciliàbuls actu­als per fer govern a Espa­nya. Una cosa és fer demagògia anti­ca­ta­lana ben pagada pels dia­ris espa­nyols i una altra haver de fer lleis més o menys cons­ti­tu­ci­o­nals, de la mena següent: “Querían unos depo­si­tar la potes­tad exe­cu­tiva en el rey, y la legis­la­tiva en las Cor­tes; y otros esta última en el rey, y en las Cor­tes cumu­la­ti­va­mente. Algu­nos pro­ponían monarquía tem­plada; otros monarquía dege­ne­rada y fantástica, otros gobi­erno mixto, otros un mons­truo de muc­has cabe­zas. Unos, solo querían refor­mar, otros rege­ne­rar, otros ani­qui­lar nues­tras ins­ti­tu­ci­o­nes, otros con­ci­liar nues­tras leyes, usos y cos­tum­bres anti­guas con las que se cons­ti­tuye­sen de nuevo.” Espa­nya, una rea­li­tat entra­nya­ble! Però temo molt que Azúa, Espada i Peri­cay, esforçats tre­ba­lla­dors de la cul­tura, ja hau­ran cai­gut de la llista, almenys pel par­tit que els podia enlai­rar al cim de la burocràcia de l'Estat. Les topa­des entre els fun­da­dors de Ciu­da­da­nos i l'actual líder polític del par­tit, Albert Rivera, són públi­ques i mani­fes­tes: els intel·lec­tu­als libe­rals no tole­ren un cab­dill, perquè, de cab­dills, només en poden ser ells. Dilluns pas­sat, el mateix Félix de Azúa, llançava un dard directe a Rivera: “La última cabeza de la pano­plia no tiene aún carácter y cuelga medio desen­ganc­hada por falta de con­vicción. Una pena, por­que podría nutrirse de la incom­pe­ten­cia ajena. Si no lo hace caerá. Y ya no habrá más nada.” Carai, com les gasta Azúa! De pro­jecte de minis­tre de Cul­tura a cons­pi­ra­dor, en una sola tacada, per ender­ro­car el pre­si­dent del par­tit fun­dat per ell mateix! I, com és habi­tual, sense esmen­tar el fan­tasma que els treu la son: la dava­llada del pro­jecte anti­ca­talà de Ciu­da­da­nos. Com que el tema és avor­rit, el dei­xa­rem de cos­tat.

2. Lle­geixo en un paper d'aquí la dis­tinció entre sobi­ra­nia i inde­pendència; en efecte, podem ser sobi­rans per decla­rar-nos o no inde­pen­dents. La pre­gunta que em faig és com hem arri­bat, doncs, fins aquí, si, men­tres­tant, hem per­dut pel camí gai­rebé tots els “sobi­ra­nis­tes” (¿on eren, el 27-S?) i les res­tes que encara se'n pro­cla­men espe­ren amb resig­nació que Espa­nya els doni algun dia el vis­ti­plau per fer un referèndum dins l'ordre seu. ¿No deu ser que la mei­tat volem la inde­pendència i l'altra mei­tat fan com que dolen i volen perquè no saben què fer?

3. També he lle­git que hem cre­mat pel camí el con­cepte més o menys versàtil de “sobi­ra­nia”; suposo que deu ser per culpa dels dos mili­ons i escaig que any rere any hem cri­dat “inde­pendència” pel car­rers. Esclar, la gent no n'entén gaire, de poli­ti­co­lo­gia, i es pro­clama del pri­mer que li passa pel cap a plena veu (en diuen “hiper­ven­ti­lats”). Llàstima que els cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes i altres acadèmics dels rit­mes i les opor­tu­ni­tats no hi fos­sin, abans que la gent es dediqués a cri­dar inde­pendència; ara podríem fer un acte de sobi­ra­nia (no pas d'inde­pendència, per no esva­lo­tar la cort), “des­con­nec­tant-nos” de nosal­tres matei­xos (no pas deso­beint, sis­plau, les lleis espa­nyo­les) i de totes les Dia­des hagu­des i per haver, bo i espe­rant que el nos­tre exem­ple demòtic servís d'exem­ple a l'Estat espa­nyol per can­viar les coses a la reco­llida de la civada.

4. Acabo. El procés cons­ti­tu­ent pot ser, en efecte, la gran (i no la dar­rera, com han escrit alguns) opor­tu­ni­tat per ampliar la base social de la inde­pendència. Només cal que ens diguin com es pensa fer. Perquè no sola­ment hi comp­ten estruc­tu­res d'estat, lleis de tran­si­to­ri­e­tat i lli­bres verds amb infor­mes. El que hi pesarà de debò és la quan­ti­tat i la qua­li­tat de la seva cons­ti­tució mate­rial, la que afecti la vida de la gent i pugui enca­bir-se dins el procés cons­ti­tu­ent per no fabri­car una cons­ti­tució de la República cata­lana que només satis­faci les pau­ses i els rit­mes, les opor­tu­ni­tats mar­ca­des pels espe­ci­a­lis­tes de l'endar­re­ri­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.