Reclamen que es torni a investigar una operació a Llavaneres perquè hi surten empreses del «cas Pretòria»
SOS Llavaneres presenta més documentació del conveni de l'edifici La Bodega
El president de SOS Llavaneres i regidor al municipi, Josep Ruiz, va aportar ahir més feina per al responsable de la fiscalia de delictes urbanístics, en haver descobert més tentacles del cas Pretòria en aquest municipi.
L'abril del 2007, SOS Llavaneres ja va denunciar a la fiscalia dos convenis urbanístics, anomenats Can Riviere i La Bodega, subscrits pel govern municipal (format pel PP i el PSC) en veure-hi indicis de delicte. El fiscal d'urbanisme, Antoni Pelegrín, va arxivar les denúncies perquè no va trobar cap delicte urbanístic, tot i reflectir en el seu informe que hi havia hagut en tots dos convenis un clar procés especulatiu. Ara, amb la nova documentació, SOS Llavaneres demostra que les empreses que van participar en la compra de Can Riviere i de La Bodega tenen altres societats amb administradors comuns. A més a més, l'entitat afegeix que en tots dos convenis es va actuar amb el mateix modus operandi que el jutge de l'Audiencia Nacional ha detallat en la trama d'influències entre polítics i empresaris ara descoberta i batejada com a cas Pretòria. En concret, en tots dos convenis urbanístics hi ha una empresa que compra el solar i no el revèn a una altra societat –que a posteriori es descobreix que té els mateixos amos– fins que el consistori aprova una requalificació urbanística, que sempre és favorable a l'adjudicatari i mai al municipi. Al final, el projecte es ven a un constructor, i els guanys se'ls queden els intermediaris.
La setmana passada, el jutge Baltasar Garzón va desenterrar el conveni de Can Riviere en considerar que hi va haver un acord especulatiu a través de l'empresa Niesma, l'administrador de la qual és el suposat artífex de la trama del cas Pretòria, l'exdiputat del PSC Lluís García Sáez, Luigi. SOS Llavaneres detalla –aprofitant l'informe del fiscal del 2007– que la societat Promotors, Associats del Maresme, amb Joaquín Vives Saiz d'administrador, va comprar la finca de Can Riviere per 210 milions de pessetes, i dos anys després la va vendre a Niesma Corporació, de Luigi. Del conveni sobre l'edifici modernista La Bodega, SOS Llavaneres –també amb informació del fiscal– precisa que abans del conveni entre l'Ajuntament i la societat Cortijosa, l'empresa Promoelit va comprar aquest solar el 2004 per 1,9 milions d'euros, i un any després el va vendre a Cortijosa –societat badalonina que curiosament té el mateix domicili social que Promoelit– per 3,6 milions. El conveni que Cortijosa signa amb l'ajuntament, i que ara es vol desfer, fixa que la Bodega se la queda el consistori a canvi de donar a l'empresa 6.000 m2 per construir habitatge al sud del municipi.
Finalment, SOS Llavaneres completa aquesta teranyina d'empreses en assegurar que José Arrebola, administrador de Cortijosa (que participa en el conveni de La Bodega)i Joaquín Vives, administrador de Promotors Associats del Maresme (que compra Can Riviere) apareixen com administradors en empreses comunes: Projectes Travery (amb la mateixa adreça que Cortijosa), Digold Centre Promotor i Midelton Assessors.