Política

catalunya del nord

França declara oficial el nom 'Occitanie' sense 'Pays Catalan'

El Journal Officiel de la república francesa ha publicat l'adopció del nom Occitanie per la regió que inclou la Catalunya Nord

El govern de París no ha tingut compte de les mobilitzacions per incloure-hi la menció Pays Catalan

La nova regió administrativa francesa nascuda de la fusió del Languedoc-Roussillon i el Midi-Pyrénées portarà el nom oficial d'Occitanie. Així ho ha publicat el diari oficial de la república francesa, el Journal Officiel, dos dies abans dels que s'havia anunciat. Aquesta publicació representa l'oficialització decidida pel govern francès després d'haver consultat el Consell d'Estat de la república.

La decisió de París desestima així la demanda d'afigir a Occitanie la menció Pays Catalan, formulada per més d'un centenar de batlles nord-catalans i del Consell Departamental que així ho va votar per unanimitat el passat 26 de juliol . Els nord-catalans només representen el 8 per cent de la població de la macroregió amb capital a Tolosa del Llenguadoc i els seus representants polítics són majoritaris per reclamar que s'hi reconegui la identitat catalana.

El 10 de setembre una manifestació unitària va reunir més de deu mil persones a Perpinyà sota el lema Oui au Pays Catalan i actualment molts ajuntaments de la Catalunya Nord estan posant panells a l'entrada dels municipis amb la menció de la catalanitat del poble.

La federació nord-catalana del Partit Demòcrata Català (CDC de Catalunya Nord), que lidera el comitè Oui au Pays Catalan, demana un estatut territorial similar al de Còrsega. Un objectiu que comparteix amb el col·lectiu SEM (“som” en rossellonès), que reagrupa associacions i partits defensors de la llengua i la identitat (ANC, Unitat Catalana, ERC, CUP, Els Verds, Federació d'Entitats) i que vol anar més enllà del nom de la regió administrativa, reclamant institucions pròpies per a la Catalunya del Nord.

Un tercer col·lectiu -Recurs Ciutadà- liderat per l'exdiputada socialista Renée Soum i el geògraf membre de l'Institut d'Estudi Catalans i la Universitat Catalana d'Estiu Joan Becat, ha presentat un recurs i al·legacions al Consell d'Estat francès per fer canviar la denominació que ara ha oficialitzat el govern de Manuel Valls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.