Pablo Iglesias diu al PSOE i al PP que són el passat i Podemos el futur
Manté que “avui acaben de finiquitar el sistema de la Transició: el bipartidisme espanyol
Reclama el paper de ser la “veritable oposició” al PP
Pablo Iglesias, la veu més afilada i el polític amb més recursos retòrics del Congrés dels Diputats, ha fet servir el seu estilet per ferir tant el Partit Popular com el PSOE, partits als quals ha considerat una representació del passat, enfront de Podem que per a Iglesias és el futur. L'”abstencionazo”, com ha qualificat la postura política del PSOE , ha afirmat que “ha finiquitat el sistema de la Transició en arribar a un acord amb el PP que acaba amb el bipartidisme històric”. Davant d'aquesta “rendició” dels socialistes, Iglesias ha reclamat pel seu partit el paper de la “veritable oposició” perquè, ha dit, “no es pot ser oposició quan s'entrega el govern al PP”. I ha anat més enllà en assegurar que, de fet, hi ha un acord tripartit (PSOE, PP i Ciutadans) a l'ombra per aprovar els projectes estratègics que afecten Espanya mentre al Congrés fan comèdia. Ho ha resumit així: “Com va escriure un periodista espanyol: pals pel matí i pactes amb nocturnitat”.
El líder de la formació morada ha manifestat que “aquesta investidura, desagradable per a Ciutadans i vergonyant pel PSOE” deixa fora del sistema “les nacions sense Estat d'aquest país, les grans ciutats i els menors de 45 anys”. Iglesias, com després han fet els líders d'en Comú Podem, d'IU i d'en Marea, ha acusat les grans empreses de l'Íbex 35 d'estar al darrera del pacte PP-PSOE. En aquest sentit, Alberto Garzón (IU) ha assegurat que l'acord entre els dos grans partits espanyols “s'ha cuinat a foc lent des del 20D, des que els representants socialistes de les grans empreses, Felipe González i Susana Díaz, van ordenar que es fes costat al PP”.
Iglesias ha defensat la plurinacionalitat de l'Estat espanyol i ha acusat el govern conservador de no tenir la capacitat de reconèixer aquesta diversitat.
Tanmateix s'ha referit en termes durs al PSOE, “que permet governar el partit de la Gürtel, de la corrupció” i ha esvalotat la Cambra quan ha afirmat taxativament: “Hi ha més delinqüents potencials a dins d'aquest hemicicle que a fora el carrer”.
Xavier Domènech, d'En Comú Podem, ha afirmat que el seu partit i la resta de confluències no tenen por i si bé és cert que ara han perdut una batalla n'hi haurà de noves que guanyaran perquè, com ha dit en català “tot està per fer i tot és possible”.
Rajoy, foteta
Mariano Rajoy ha tirat d'ironia per contestar el líder de Podemos i els de les confluències. Ha fet servir un to “foteta” i li ha demanat en reiterades ocasions a Iglesias que es pregunti com és que avui Rajoy és el candidat a la presidència del govern espanyol i ell no. I s'ha autocontestat dient que no és candidat perquè el PSOE s'abstingui sinó perquè ha guanyat dos cops seguits les eleccions al Congrés. El líder conservador ha fet servir xifres per intentar trencar els arguments de Podemos sobre la situació de les classes menys afavorides. I de nou ha demanat que es reconegui que “durant quaranta anys entre tots els que hem governat hem fet coses bones”.
En resposta a Xavier Domènech ha defensat el dret a decidir, però “ de tots els espanyols” i ha manifestat que si cal un referèndum s'ha de fer a tot Espanya perquè és tot l'Estat qui ha de decidir què vol ser. I de nou ha apel·lat al compliment de la llei, en clara al·lusió als imputats en referència a sentències del Constitucional o del Suprem.
Pel que fa a les crítiques que ha rebut de totes les formacions, especialment d'En Marea sobre el final del règim del '78, Rajoy ha assegurat que va ser “un període d'èxit” i que si ara hi ha estat del Benestar a Espanya és gràcies als acords d'aquella època.
Iglesias i els delinqüents
En el seu torn de rèplica, Iglesias ha dit que com són la veritable oposició acceptaran amb humor i esportivitat els “insults que ens arriben des de la seva banqueta”. Un cop més s'ha referit a la corrupció i, desafiant, li ha dedicat als congressistes del PP: “quan en aquest hemicicle es diu la paraula delinqüents vostès estiguin callats” i ha fet referència a diversos casos de corrupció, entre altres el de l'exministre Soria i la destrucció dels discos durs de Bárcenas i altres.
Al seu torn, Rajoy li ha recomanat a Iglesias, “amb afecte, que es fixi més amb mi”. S'ha queixat que no es pot fer servir la corrupció com a “arma llancívola” i que el que cal és posar-hi remei i acabar amb aquesta xacra.
Irònic un cop més, Rajoy ha dit que el problema de Podemos és que “els electors els van coneixent, per això els seus darrers resultats electorals”.